Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На валютному ринку відбудуться зміни? Чи може євро "посунути" долар в Україні

Заслужений економіст України розповів, у якому випадку європейська валюта здобуде популярність в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Економіст розповів, чи зможе євро замінити долар в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні, безсумнівно, долар США є найпопулярнішою іноземною валютою, і багато людей використовують його для здійснення фінансових операцій, продажу нерухомості та автомобілів. Однак, чи можливо, що ситуація на валютному ринку змінитися настільки, щоб українці почали активніше використовувати євро та відмовлятися від долара.

В цьому питанні редакції сайту Pro Гроші допоміг розібратися доктор економічних наук, професор і заслужений економіст України Олексій Плотніков.

Чи може євро замінити долар в Україні

Традиційно в Україні перше місце займає долар. Тому, щоб євро могло зайняти його місце, необхідно, щоб з американською валютою відбулися певні потрясіння.

Повинно відбутися щось жахливе, щоб усі почали відмовлятися від долара та переходити на євро. Однак я сумніваюся, що долар може справді стати таким нестійким, щоб усі почали відмовлятися від нього. Традиції є традиціями.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Ця точка зору відображає стабільність та довгий історичний шлях долара США як головної резервної валюти світу. Проте, Плотніков підкреслює, що повноцінне членство України в Європейському Союзі може призвести до змін в цій динаміці.

Я думаю, що повноцінне членство України в Європейському Союзі, спочатку призведе до того, що збільшиться кількість платежів у євро. Також це вплине на контракти зовнішньо-торгівельні. Вони також будуть укладатися в євро.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Крім того, вступ України до ЄС може призвести до зростання популярності євро серед громадян та підприємців. Але такої відвертої тенденції до того, щоб усі забули про долар, не варто очікувати. Можливо, українці просто почнуть частіше накопичувати гроші в європейській валюті.

Плотніков також вказує на приклади інших країн, які не входять в зону євро, таких як Болгарія та Румунія, де ця валюта стала популярною з часом. Однак він залишається переконаним, що в Україні долар залишиться на першому місці, принаймні на деякий час.

Раніше ми повідомляли, що економіст назвав головну причину популярності долара в Україні. Також редакція сайту Pro Гроші разом із заслуженим економістом України розібралася, як долару та євро вдалося поширити вплив на весь світ. Більше про курс долара та ситуацію на валютному ринку читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.