Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу – що це означає для України

Нововведення стало можливим завдяки ґрунтовній підготовчій роботі та стійкості макроекономічних передумов

Фото: УНІАН, Pexels, Flickr. Колаж: Pro Гроші

НБУ встановив новий режим курсоутворення

Фото: УНІАН, Pexels, Flickr. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 3 жовтня почне діяти режим керованої гнучкості обмінного курсу. Він у деяких аспектах відрізняється від режиму плаваючого курсоутворення, який існував до 24 лютого 2022 року. Зокрема, Національний банк надалі буде контролювати ситуацію на валютному ринку.

Про це повідомив регулятор на офіційному сайті.

Новий режим означає зміни в механізмі курсоутворення. Тобто офіційний курс буде визначатися операціями на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ. Втім на готівковому ринку курс встановлюватиметься за ідентичними правилами, як останні півтора року.

Варто чітко окреслити, що Національний банк не відпустив курс у вільне плавання, як було до повномасштабного вторгнення. Адже тоді регулятор лише згладжував коливання на валютному ринку. Сьогодні подібна ситуація призводила би до постійного послаблення гривні, чого не можна допускати.

"Натомість за керованої гнучкості НБУ компенсуватиме цю структурну різницю між попитом та пропозицією валюти. Завдяки цьому курс зможе рухатися в обидва боки: як зростати, так і знижуватися", – йдеться у повідомленні.

Іншими словами, регулятор намагатиметься обмежувати коливання показників, щоб вони не доводили національну валюту ні до стрімкого послаблення, ні до суттєвого зміцнення. Тобто у планах – мінімізувати різницю між готівковим та офіційним курсами.

Що зміниться для українців

Якщо говорити суто про сегменти ринку, де українці займаються валютними операціями, тобто продають та купують долари, то там правила встановлення карткового курсу залишаться без змін. Показники на готівковому ринку і так протягом півтора року постійно падали і зростали, не тримаючись на фіксованому рівні.

Наприклад, у липні поточного року курс продажу знизився до 37,2 грн/дол. А станом на початок жовтня піднявся до 38 грн/дол. НБУ вважає, що має достатньо інструментів і ресурсів задля подальшого зменшення різниці між офіційними курсовими значеннями та готівковими. Зокрема, буде збільшувати можливості банківських установ щодо задоволення попиту серед клієнтів.

Передумовами переходу до режиму керованої гнучкості стали кілька факторів:

  • прогрес у зниженні інфляції;
  • накопичення значного рівня міжнародних резервів;
  • збільшення привабливості гривневих депозитів та ОВДП.

Нововведення дасть змогу фінансовому ринку уникати більшості ризиків. Серед потенційних загроз у майбутньому було виникнення дисбалансів, послаблення економіки, ускладнення для ділової активності тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ приголомшив прогнозами на зимовий період. Також ми повідомляли, що НБУ пом'якшив валютні обмеження та розповідали, до чого готуватися українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.