Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дешевше вже точно не буде – експерти попередили, чого чекати від цін в жовтні

Сайт Pro Гроші розповідає, яких змін чекати від ринків пального, валюти, нерухомості та які ціни будуть на продукти вже наступного місяця

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні знову оновляться цінники

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Майже кожного місяця на ринку відбуваються певні економічні зміни. Жовтень не буде виключенням. Тому експерти одразу попереджають, що цінники знову оновляться. Здорожчають певні продукти та нерухомість. А от від пального можна очікувати навіть певної стабільності.

Експерти розповіли сайту Pro Гроші, що буде з цінами в жовтні.

Зміст
1.Що буде з курсом долара
2.Що буде з пальним у жовтні
3.Що буде з продуктами в жовтні
4.Що буде з цінами на нерухомість

Що буде з курсом долара

Загалом, є два фактори, які впливають на курс. Перший – політика Національного банку щодо валютного курсу. Все буде залежати від того:

  • коли НБУ перейде на вільне курсоутворення;

  • коли буде проголошений відповідний коридор;

  • коли будуть регулювати по-іншому рух валюти тощо.

"У жовтні буде спочатку такий відчутний рух долара вгору, а потім будемо дивитися на дії Нацбанку. Це перша позиція", – говорить експерт Олексій Плотніков.

Другий важливий фактор – прийняття бюджету Сполучених Штатів, де буде визначена частка допомоги Україні. Якщо це відбудеться, то це не спричинить жодного впливу на валютний ринок.

А от, якщо буде сигнал про відсутність цієї допомоги або її відтерміновання, то це певним чином відобразиться на курсі іноземної валюти. Виходить, що долар зможе здорожчати.

Що буде з пальним у жовтні

За словами аналітики компанії "Нафторинок" Олександра Сіренка, варто очікувати, що наступного місяця ціни на українських заправках точно падати поки що не будуть, адже немає такої можливості. Все через нафту, яка продовжує дорожчати й піднялась до 97 доларів за барель.

Однак і дорожчати вони може не будуть. Адже ціни на пальне в Європі майже незмінні. А це означає, що може вдасться втримати на поточному рівні ціни й на українських заправках.

Що буде з продуктами в жовтні

Через необхідність зберігання харчових продуктів та збільшення витрат на пальне очікується зростання їхньої вартості. Також вплине високий попит при обмеженій пропозиції. Українцям варто очікувати здорожчання:

  • овочів (сезонний фактор);

  • яєць (зменшення виробництва та збільшення витрат птахофабрик);

  • молока (нестабільність в енергосистемі, яка ускладнить зберігання сировини та готової продукції);

  • мʼяса (ускладнення зберігання).

Що буде з цінами на нерухомість

Українцям варто очікувати, що ціни на житло також зростуть, це пов'язано з підвищенням вартості будівництва, говорить оглядачка ринку Вікторія Берещак.

Через війну в країні виникають певні проблеми з логістичними ланцюжками. В свою чергу це призводить до збільшення витрат на матеріали та інші компоненти.

Ціни дійсно будуть зростати, але це буде поступове збільшення на рівні собівартості, приблизно на 10-12% до кінця року. На вартість нерухомості також вплине брак кваліфікованої робочої сили.

Раніше журналісти сайту Pro Гроші дізналися в економіста, де вигідніше купувати та продавати долари. Також ми писали, що економіст назвав головну причину популярності долара в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.