Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Валютний ринок "прийде до тями"? Що буде з курсом долара наступного тижня

Валютний ринок відчутно реагує на зміни, запровадженні НБУ, але регулятор м’яко та ефективно впливає на курсоутворення

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара наступного тижня чекає копійчані коливання

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Цього тижня з доларом відбувалися відчутні метаморфози через запровадження Національним банком режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Українці бачили, як швидко показники виросли в обмінниках і на чорному ринку. Втім вони так само швидко повернулися до стабільного рівня.

Що відбуватиметься з доларом наступного тижня, журналісти Pro Гроші дізналися в доктора економічних валют, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

До вихідних американська валюта майже повернулася на очікувані позиції. Не відбулося різкого стрибка курсу, як передбачали скептики, після втручання НБУ та запровадження "плаваючого" режиму. Наразі зміни показників – на рівні кількох копійок. Це передбачувані коливання, до яких був готовий регулятор.

Те, що маємо сьогодні, це невеликий поступовий рух, на кілька копійок щодня. Скоріш за все, долар продовжить цей рух. Не буде чогось надзвичайного, адже ринок вже відреагував як на гальмування допомоги з боку США, так на інші чинники. Зокрема на те, що НБУ перейшов на іншу систему визначення курсу.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Експерт вважає, що наступного тижня ситуація на валютному ринку залишиться нормальною і прогнозованою. Національний банк буде виходити на ринок для продажу золото-валютних резервів, чим здійснюватиме м’яке та ефективне регулювання курсу гривні. Але з понеділка можлива дуже невелика девальвацію, пов’язана з кількома копійками на день.

Зараз на коливання впливає перехід Нацбанку до гнучкого курсоутворення, і цей рух повністю відповідає тому, що хотів регулятор. Інакше він би стримував курс за допомогою певних інструментів. Але Нацбанк втручається на ринок, продаючи валюту на міжбанку протягом тижня, й таким чином контролює долар, – уточнив Плотніков.

Чи повернеться долар по 42 гривні

Раніше ми розпитували Олексія Плотнікова, чи може долар знову перетнути психологічний рубіж і коштувати по 42 гривні, враховуючи скасування фіксованого обмінного курсу. На думку фахівця, це малоймовірний сценарій, оскільки НБУ обіцяв ефективно реагувати на ринкові умови та попереджати непередбачувані рухи.

"Якщо зараз курс знаходиться в межах 37-38 грн, то після цих змін він, можливо, коливатиметься в межах 37-39 грн. Але НБУ буде м'яко впливати на курс валюти", – зауважив Плотніков.

Що стосується незначного росту показників в обмінниках і на чорному ринку, то ситуація прийнятна та очікувана. Реакція відбулася одразу: національна валюта почала знецінюватися, але вище 38,40 грн/дол. не піднялася. Протягом кількох днів учасники ринку займалися адаптацією до нових умов, і до наступного тижня повністю "прийдуть до тями".

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на валютному ринку відбудуться зміни та розповідав, чи може євро "посунути" долар в Україні. Також ми повідомляли, скільки коштує американська валюта перед вихідними.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.