Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ запроваджує незвичні правила для банків – до чого готуватися українцям з 5 червня

В Україні усі банки незабаром будуть ділитися з НБУ важливою інформацією про усіх своїх клієнтів

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Нацбанк буде знати про безготівкові операції українців

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українські банки щомісяця інформуватимуть Національний банк про всі безготівкові операції своїх клієнтів. При чому неважливо, на яку суму здійснювалися витрати.

Як повідомляє Міністерство фінансів, звіти про це банки повинні надсилати щопонеділка до 16:00, починаючи з 5 червня.

Зазначається, що у банківських звітах будуть усі безготівкові платежі клієнтів в інтернеті. Крім того, документ має містити імена приватних клієнтів або назви компаній.

Про які операції інформуватимуть НБУ

  • P2P-перекази (перекази коштів між фізособами);
  • виплати на картки клієнтів із рахунків компаній (А2С);
  • перекази коштів на рахунки підприємств (С2А).

НБУ не визначив ліміт для операцій, які потрібно вносити до звіту. Тобто, Нацбанку надсилатимуть усі транзакції, незалежно від суми.

Наразі фінансовий моніторинг стосується тільки великих операцій – від 400 тисяч гривень.

Пояснення від НБУ

У понеділок, 5 травня, представники НБУ були змушені звернутися до українців з оголошенням про розповсюдження недостовірної інформації. Виявилося, що йдеться не про фізичних осіб та їхні персональні дані, а тільки про узагальнену інформацію від банків-еквайрів стосовно юридичних осіб.

Тобто НБУ не отримуватиме інформацію про всіх без виключення клієнтів, а лише про тих, які користуються послугами банків з електронної комерції. Причому така процедура відбувається з грудня 2022 року, завдяки чому НБУ має змогу контролювати дотримання українськими фінустановами вимог законодавства.

"Так, аналіз узагальненої інформації дав змогу Національному банку виявити проблематику використання послуг банків, у тому числі електронної комерції, з метою обслуговування тіньового ринку, зокрема обслуговування діяльності нелегального грального бізнесу", – зауважили в НБУ.

Розіславши лист-нагадування № 25-0005/38228, Нацбанк здійняв переполох серед українців, які вирішили, що тепер про всі їхні операції буде відомо регулятору. Втім це не так, запевнили представники НБУ. Лист було надіслано з метою звернути увагу банків на необхідність своєчасного і коректного надання інформації.

Зміни в онлайн-платежах

На початку травня НБУ зобов'язав усіх надавачів платіжних послуг запровадити посилену автентифікацію користувачів. Вона застосовуватиметься під час:

  • отримання користувачами дистанційного доступу до рахунків;
  • проведення дистанційної платіжної операції;
  • будь-яких інших дій, якщо містять підозру на шахрайство.

"Якщо раніше для онлайн-розрахунків потрібно було просто вказати інформацію про платіжну картку та одноразовий пароль, то відтепер доведеться використовувати як мінімум два елементи захисту. Це необхідно для підтвердження, що платіж здійснює справжній користувач, а не шахрай", – зазначили у пресслужбі Нацбанку.

Чи відмовиться Нацбанк від валютних обмежень у 2023 році

Раніше заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій зазначав, що ці процеси запроваджуватимуться регулятором поетапно. Також усе залежатиме від макроекономіічних показників.

"Кожен крок в межах валютної лібералізації здійснюватиметься за умови наявності належних макроекономічних передумов і на підставі аналізу потенційних наслідків", – підкреслив він.

Раніше ми розповідали, як НБУ в умовах воєнного стану оберігає заощадження українців. А ще ми писали, у якій валюті Нацбанк не радить зберігати кошти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.