Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінилися умови для видачі кредитів: чи вигідно зараз позичати гроші в банку

Як свідчать дані Нацбанку, середні відсоткові ставки за новими кредитами банків для населення у квітні 2023 року дещо знизилися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нацбанк показав, як змінилися умови видачі кредитів у квітні 2023

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Національному банку України оприлюднили процентні ставки за новими кредитами банків для українців за підсумками квітня 2023 року.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Так, за даними НБУ, середнє відсоткове значення ставок для нових кредитів банків для населення у національній валюті скоротилися на 0,3 в.п. до 36,1% річних.

Що стосується ставок за новими кредитами для громадян в іноземній валюті, то вони теж змінилися. Як свідчать дані регулятора, показники знизилися з 2,6% до 2,2% річних.

Натомість ставки за гривневими кредитами для підприємств у квітні не змінилися — 20,2% річних, за валютними — зросли з 6,2% до 6,8%.

Кредитний портфель банків за квітень скоротився на 1% до 963 млрд гривень. Для населення розмір ставки скоротився на 0,4% до 205 млрд гривень, а для підприємств скорочення відбулося на 1,1% до 736 млрд гривень.

З українців не будуть стягувати борги за деякі кредити

Верховна Рада у травні 2023 року заборонила відкривати виконавчі провадження на підставі виконавчих написів нотаріусів, вчинених на кредитних договорах, які не посвідчені нотаріально.

Тобто, якщо під кредитним договором немає підпису нотаріуса, то банківські установи чи інші організації змушені будуть звертатися до суду, якщо їхні клієнти не погашають заборгованість. Раніше з цією проблемою зверталися до нотаріусів.

Таким чином процедура стягнення боргів з українців ускладнюється. Зазначимо, що більшість кредитних договорів в Україні не посвідчують нотаріально, серед них:

  • споживчі кредити;
  • кредитні ліміти на банківських картках;
  • розстрочка на якісь товари тощо.

Банкам дозволили блокувати рахунки клієнтів

З початку повномасштабного вторгнення Кабмін заборонив арештовувати кошти клієнтів із заборгованістю до 100 тисяч гривень. Однак 9 травня набув чинності закон, яким це рішення скасовується.

Щоб зберегти певну лояльність до клієнтів під час дії воєнного стану, новий Закон дозволяє українцям, у яких заарештовані рахунки, користуватися сумою у розмірі двох мінімальних зарплат, а саме 13 400 гривень. Проте, для цього потрібно виконати одну умову:

  • звернутися до виконавця із відповідною заявою;
  • виконавець своєю чергою має надіслати до банку постанову на зняття арешту на суму 13 400 грн за одним із рахунків клієнта.

Раніше ми пояснювали, чи перейдуть у спадок чужі борги. Також ми писали про кредит, за який українцям можна не сплачувати відсотки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.