Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші під охороною: в НБУ знайшли спосіб захистити заощадження українців

В НБУ вирішили, що потрібно для захисту заощаджень клієнтів банку та як стабілізувати фінансовий ринок в умовах кризи

Фото: УНІАН, Google, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінюється дизайн операційної політики

Фото: УНІАН, Google, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Національний Банк України з 7 квітня вирішив запровадити низку нових заходів для підсилення стимулів залучення банками депозитів населення у гривні та для зниження ризиків для валютного ринку та міжнародних резервів.

Про це йдеться у повідомленні на сайті регулятора.

Що змінюється?

Зазначається, що завдяки заходам, заощадження громадян будуть захищені від інфляційного знецінення, а ще дії НБУ створять додаткові умови для подальшого зниження цінового тиску.

До того ж Нацбанк визначив параметри нового операційного дизайну монетарної політики. Зміни передбачають:

  • зниження ставки за депозитними сертифікатами (ДС), у яких банки розміщують кошти у НБУ, з 23% до 20% річних;
  • запровадження нових лімітованих тримісячних депозитних сертифікатів під фіксовану ставку на рівні облікової ставки.

Фінансовим установам дозволять подавати заявки на придбання тримісячних депозитних сертифікатів як у НБУ, так і на міжбанківському ринку в межах динамічного ліміту, що складатиметься з двох частин:

  • перша — це 70% від наявного в банку портфеля гривневих депозитів фізичних осіб з початковим строком погашення від трьох місяців станом на дату, що на три робочі дні передує даті придбання тримісячних ДС;
  • друга — помножений на мультиплікатор приріст обсягу такого портфеля гривневих депозитів фізичних осіб, починаючи з 4 квітня 2023 року. Значення мультиплікатора дорівнюватиме "3,0".

"Завдяки оновленню операційного дизайну відбудеться підвищення привабливості та збільшиться строковість гривневих депозитів фізичних осіб", — зауважують у Нацбанку.

Також в НБУ вважають, що дозвіл на розміщення частини вільної ліквідності у тримісячних ДС в залежності від динаміки портфеля строкових депозитів фізичних осіб, спонукатиме банківські установи активніше конкурувати за вкладників підвищенням ставок. Натомість для тих банків, які й надалі розміщуватимуть вільну ліквідність лише в ДС овернайт, такі операції генеруватимуть нижчі, ніж раніше, доходи.

Водночас у НБУ підкреслюють, що після стабілізації економіки та фінансових ринків традиційний формат операційного дизайну монетарної політики буде відновлено.

Раніше стало відомо, що в Україні більше не існує поняття "банківський день". Також ми розповідали, коли НБУ може відмовитися від фіксованого курсу долара.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.