Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ змінює правила для онлайн-платежів – що потрібно знати українцям

Українцям переписали правила, за якими вони можуть здійснювати покупки в інтернеті. Розповідаємо, що саме змінилося

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 10 травня 2023 року діють нові правила для онлайн-платежів

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України запроваджує нові вимоги щодо онлайн-оплат. Так, з 10 травня 2023 року усі надавачі платіжних послуг мають запровадити посилену автентифікацію користувачів.

Як пояснили у пресслужбі НБУ, нові заходи впроваджуються з метою знизити ризики шахрайства під час покупок в інтернеті.

Що зміниться

Як зазначалося вище, під час онлайн-покупок надавачі платіжних послуг застосовуватимуть посилену автентифікацію користувачів. Вона застосовуватиметься під час:

  • отримання користувачами дистанційного доступу до рахунків;
  • проведення дистанційної платіжної операції;
  • будь-яких інших дій, якщо містять підозру на шахрайство.

У підсумку, під час оплати онлайн-послуги надавач створить унікальний код автентифікації, який пов'яже операцію на певну суму і конкретного отримувача.

Цей код продавець отримуватиме щоразу під час того, як покупець користуватиметься рахунком чи захоче дистанційно здійснити платіжну операцію тощо.

"Якщо раніше для онлайн-розрахунків потрібно було просто вказати інформацію про платіжну картку та одноразовий пароль, то відтепер доведеться використовувати як мінімум два елементи захисту. Це необхідно для підтвердження, що платіж здійснює справжній користувач, а не шахрай", — пояснює регулятор.

Які ще зміни очікують на українців

Крім оновленої автентифікації, Нацбанк пропонує:

  • запровадити надавачам платіжних послуг механізми та процедури виявлення несанкціонованих або шахрайських дій з урахуванням значної кількості факторів ризику (зокрема, списків пошкоджених або викрадених елементів автентифікації; поширених сценаріїв платіжного шахрайства; ознак зараження зловмисними програмами тощо);
  • посилити безпеку платіжних операцій, установивши заходи безпеки, вимоги до використання кодів автентифікації та до динамічного пов’язування платіжної інформації та коду;
  • захистити елементи посиленої автентифікації, засоби дистанційної комунікації та програмне забезпечення, які пов’язані з їх обробкою;
  • встановити вимоги до незалежності елементів посиленої автентифікації;
  • визначити вичерпний перелік випадків, коли надавачі платіжних послуг можуть відмовитись застосовувати посилену автентифікацію користувача;
  • установити вимоги щодо захисту конфіденційності та цілісності індивідуальної облікової інформації користувачів;
  • визначити вимоги до електронної взаємодії між суб'єктами платіжних операцій та до заходів безпеки під час електронної взаємодії.

Раніше стало відомо про ймовірність зниження облікової ставки Нацбанком ще у 2023 році. Також сайт Pro Гроші пояснював, як НБУ під час війни охороняє заощадження українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.