Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фіксований курс чи гнучкий? Що зміниться на валютному ринку через співпрацю з МВФ

У Нацбанку розповіли, що відбувається на валютному ринку зараз і чи є умови для того, щоб запровадити більш гнучкий курс долара на фоні війни

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що потрібно, аби в Україні запровадили плаваючий курс долара

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фіксований курс, запроваджений в Україні майже одразу після повномасштабного вторгнення РФ, продовжує відігравати важливу роль для стабілізації економіки. Тому в НБУ наразі не бачать передумов для скасування.

Про це розповів в інтерв'ю 24 Каналу заступник голови Нацбанку Юрій Гелетій.

Коли в Україні запровадять плаваючий курс і до чого тут МВФ

Юрій Гелетій зазначив, що НБУ не відмовляється від планів повернення до плаваючого курсоутворення. Але для цього потрібно дочекатися належних передумов.

"Такий перехід, перш за все, не має створювати шоків для валютного ринку та інфляції, навпаки він має бути користю для економіки", — пояснив фахівець.

За словами Юрія Гелетія, на основі меморандуму про співпрацю з МВФ НБУ до червня 2023 року має підготувати стратегію, яка визначатиме:

  • послідовність кроків з лібералізації валютних обмежень;
  • повернення до більш гнучкого курсового режиму;
  • повернення до інфляційного таргетування.

Фахівець зазначає, що пом’якшення, скасування валютних обмежень чи зміна режимів відбуватиметься поступово, без прив’язки до певних дат.

"Прив’язка буде до макроекономічних і фінансових передумов. Кожен крок в межах валютної лібералізації здійснюватиметься за умови наявності належних макроекономічних передумов і на підставі аналізу потенційних наслідків", — розповів Гелетій.

Передумови для повернення до плаваючого курсу

За словами заступника голови Нацбанку, регулятор визначив одразу кілька таких передумов. Наприклад:

  • Зменшення чутливості валютного ринку до ситуативних чинників. Тобто, збільшення строковості коштів в банківській системі.
  • Покращення балансу на валютному ринку. Йдеться про співвідношення між попитом і пропозицією. Ще один важливий чинник — достатній запас міжнародних резервів, аби зберігати керованість курсової динаміки.
  • Пом’якшення низки валютних обмежень. Йдеться, зокрема, про мінімізацію множинності валютних курсів, розширення допуску на валютний ринок учасників для здійснення бізнес-діяльності.
  • Стійке та близьке до прогнозованої траєкторії зниження інфляції.
  • Ефективність, дієвість облікової ставки як основного монетарного інструменту.

"Передумови усе ще формуються, тому не можемо говорити, що повернення до більш гнучкого курсу — питання найближчої перспективи. "Але, звісно, якщо конфігурація цих передумов складеться, ми будемо активно рухатися до цього", — підкреслив Гелетій.

Чому фіксований курс долара відрізняється від офіційного?

Річ у тому, що курс, закладений в бюджеті – це не прогноз НБУ, курс базується на оцінках Мінекономіки. Підсумкові цифри макропоказників можуть відрізнятися від фактичних.

Але, за словами представника НБУ, нічого дивного тут немає — бюджетний прогноз складається до початку звітного року, він базується на певному наборі припущень, які не завжди реалізуються з об'єктивних причин.

Раніше ми розповідали, як війна впливає на валютний ринок. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.