Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші на вітер – топ найбільш марнотратних витрат українців

Не потрібно витрачати гроші на речі, які вам нав’язані соціумом або зовнішньою думкою

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ви можете побороти бажання купувати непотріб

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Іноді люди можуть витрачати гроші на ті речі, які їм зовсім не потрібні. Ба більше, часом ці витрати невиправдано великі. Насправді є три основні критерії таких витрат, на яких ви можете зекономити.

Про це сайту Pro Гроші розповів наставник з власних фінансів Ілля Постоєнко.

Бажання здаватися, а не бути. Тобто, люди витрачають купу грошей на ті речі, які вони ще не можуть собі дозволити. Однак купуючи їх, вони хочуть вразити тих, кого навіть не знають.

Вони намагаються бути схожими на багатих людей, але правда в тому, що багаті люди, окрім дорогих речей, мають великі доходи, щоб легко покривати такі витрати, – говорить експерт.

Одяг та всілякі речі для дому, які потім не будуть використовуватися. Зазвичай в майбутньому такі покупки будуть припадати пилом. Раніше багатством була кількість речей, а зараз багатство – це свобода.

Регулярне оновлення техніки. Все частіше люди починають оновлювати свої гаджети на нові та переплачують половину вартості. Можливо колись це виправдано, однак більшість це робить лише для того, щоб бути "найтрендовішими" та "найновішими".

Не потрібно витрачати гроші на речі, які вам нав’язані соціумом або зовнішньою думкою. А також на лотереї та фінансові піраміди, тут найімовірніше, що ви просто втратите кошти, – підсумовує експерт.

Як позбутися залежності від імпульсивних покупок

Ви можете самостійно побороти бажання купити непотріб. Аби не стати жертвою маркетингу та вести ефективне бюджетне планування, варто перед кожною дією, пов’язаною з витратами, поставити собі кілька запитань і відповісти чесно.

  1. Чи я буду використовувати цю покупку регулярно?
  2. Чи все я маю, щоб використовувати цю річ?
  3. Чи поєднується річ з іншими в моєму гардеробі/домі?
  4. Якщо я це куплю, то почуватимуся некомфортно?
  5. Якщо я нікому не покажу і не розповім про покупку, її ніхто ніколи не побачить – чи потрібна вона в цьому випадку?

Детальніше про імпульсивні покупки ви можете прочитати в нашому матеріалі.

Як стати фінансово незалежним вже зараз

Існує три кроки, які вам допоможуть стати фінансово незалежними вже зараз. Більшість українців про них не знають або просто ними не користуються, а дарма.

Завдяки цим порадам ви можете змусити ваші заощадження працювати на вас, а також формуєте власну фінансову подушку безпеки. Детальніше про це читайте в нашому матеріалі.

5 секретних джерел доходу

В українців є досить багато варіантів різного виду заробітку. Один з них – держфінансування та програми для бізнесу.

Вони є й в Україні, однак працюють лише для бізнесу. В цьому випадку ви повинні мати бізнес-план, приміщення, працювати вже певний період, і тоді зможете отримати кошти на розвиток своєї справи від держави. Більше читайте за посиланням.

Раніше ми пояснювали, що чекає на біткоїн у 2023 році, а також про те, хто може стати першим отримувачем зарплати у криптовалюті в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.