Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Жити у своє задоволення. Фінансові лайфхаки, про які ви навіть не здогадувалися – інтерв'ю

Експерт роз'яснив, як людям варто поводитися з грошима та як не витрачати все під нуль

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Як не потрапити у фінансову пастку

Колаж: Pro Гроші/Дар'я Давиденко

Гроші – одна зі складових життя кожної людини. Щоб не опинитися у фінансовій пастці, потрібно розуміти, як правильно розпоряджатися грошима, заощаджувати та витрачати.

Редакція сайту Pro Гроші поспілкувалася з наставником з власних фінансів Іллєю Постоєнко та дізналася, як варто поводитися з грошима.

Правильна фінансова подушка – якою вона має бути


Насамперед фінансова подушка має бути достатньою. Тобто, мати певну кількість грошей, аби мати змогу покрити кілька місяців витрат. Саме тому вона називається "подушкою", щоб, у разі втрати доходу, ви мали запас грошей на певний період.

Також, за словами експерта, фінансова подушка має бути ліквідною та доступною, щоб ви могли легко конвертувати гроші в платіжний засіб та користуватися.

Наприклад, золото та нерухомість дуже залежать від ситуації у світі, тобто за гострої потреби ви не зможете зробити вигідний обмін. Також не треба інвестувати гроші, або відкривати на банківський депозит без можливості зняття. Адже якщо кошти вам знадобляться тут і зараз – то ви не зможете ними скористатися. Тому найкращий варіант подушки – це готівкова валюта.
Ілля Постоєнко

Ілля Постоєнко

Наставник з власних фінансів

Як створити особистий бюджет


Створити особистий бюджет не складно, адже це покроковий план заробітку та витрат. Варто розуміти, як саме ви розпоряджаєтеся грошима, скільки відкладаєте на довгострокові цілі, скільки вам потрібно на сьогоденні витрати, а скільки ви залишаєте на розваги та інші побажання. Тобто, запланувавши всі цифри на місяць ви отримуєте особистий бюджет.

Колись до мене на персональну консультацію прийшла молода пара з такою проблемою. Вони обидва заробляли непогані гроші, але фактично жили в нуль, мали кредити та не розуміли, куди витрачаються гроші. Вони хотіли систематизувати та запланувати гроші – і саме з цим я їм допоміг. Ми запланували в табличці важливі сфери, які стосуються їхнього життя і все почало виходити, – зазначає експерт.

Успішна модель сімейного бюджету – яка вона


Для створення такої моделі потрібно розрізнити необхідні витрати родини, які треба розділити між подружжям. Наприклад, оплату житла, дитсадка/школи, купівлю продуктів. Логічно, що ці витрати потрібно розділити навпіл, але в когось з пари дохід може бути більший і тому виникає питання: "Як же правильно тоді розділити фінансові витрати?".

За словами експерта, найуспішнішою моделлю сімейного бюджету є відсоткове співвідношення, що дорівнює доходам пари. Наприклад, якщо доходи різняться у 2 рази – то і внески в сімейний бюджет мають різнитися так само. Тоді вага такого внеску в бюджет, відносно доходу, буде однаковою.

Що потрібно зробити перед тим, як завести сім’ю


Точно створити свій фінансовий фундамент. Він може бути як у вигляді свого житла, так і в певному накопиченому капіталі. Адже проміжок з 20 до 30 років дуже важливий, щоб створити "трамплін" в подальше життя.
Ілля Постоєнко

Ілля Постоєнко

Наставник з власних фінансів

Так, деякі люди замислюються над цим дуже пізно і весь свій час проводять на вечірках та на низькооплачуваних роботах. А деякі розвиваються, досягають якихось результатів або створюють власний бізнес. Звісно, у другому стані будувати сім’ю буде спокійніше.

На які речі люди витрачають невиправдано багато грошей


Насправді є три основні критерії таких витрат.

  1. На бажання здаватися, а не бути. Тобто, люди витрачають купу грошей на ті речі, які вони ще не можуть собі дозволити, щоб вразити тих, кого навіть не знають. Вони намагаються бути схожими на багатих людей, але правда в тому, що багаті люди, окрім дорогих речей, мають великі доходи, щоб легко покривати такі витрати.

  2. На одяг, всілякі речі для дому, які люди використають один раз, а потім вони будуть припадати пилом. Раніше багатством була кількість речей, а зараз багатство – це свобода.

  3. На регулярне оновлення техніки. Люди кожного року оновлюють свої гаджети на нові та переплачують половину вартості, щоб бути "найтрендовішими" та "найновішими".

За словами експерта, не потрібно витрачати гроші на речі, які вам нав’язані соціумом або зовнішньою думкою. А також на лотереї та фінансові піраміди, тут найімовірніше, що ви просто втратите кошти.

Чим відрізняється мислення бідного та багатого


Насамперед мислення відрізняється програмами та установками. Бідні люди зазвичай жертви обставин, вони будуть звинувачувати у своїх невдачах кого завгодно, окрім себе. Вони завжди шукають гарантії та кажуть, що все і так знають, таким чином закривають себе від можливостей.

Щодо багатих людей, то вони автори свого життя. Такі люди самі створюють можливості та працюють навіть за поганих обставин паралельно навчаючись чомусь новому.

Так, тут має бути певна воля, оскільки працюючи в довгу може не бути результатів одразу, але трохи терпіння та дисципліни – і ось він, великий успіх. Ви знаєте скільки було розбито ракет перед тим, як Ілону Маску вдалось зробити керовану посадку? Саме це розуміння ситуації та довгострокове мислення – є фактично фінансовою грамотністю, якій я навчаю, – каже експерт.

5 речей, через які у людини може ніколи не бути грошей


  1. Бажання жити життям, на яке людина не заробила.

  2. Коли гроші "жжуть кишеню". Тобто, людина просто позбавляється від грошей, через те, що не вміє ними керувати (незалежно від рівня доходів).

  3. Мислення бідності. Коли людина думає, що не здатна на більше. А всі, хто досяг успіху – діти мільйонерів, або їм просто щастило.

  4. Відсутність оточення та наставника. Досягти чогось великого одній людині дуже важко, тому всі успішні люди мають партнерів, друзів або однодумців.

  5. Пошук магічної пігулки. Коли люди все життя шукають "секретний секрет" – як швидко заробити більше грошей, і нічого при цьому не робити.

Накопичення на постійній основі – чому це важко для українців


З такою проблемою насправді стикаються не тільки українці, це може бути пов’язано з банківськими продуктами та якісним маркетингом. Адже за допомогою реклами з’являються можливості витратити гроші на не потрібні речі, наприклад вудочку, якісь прилади для кухні тощо.

А якщо у вас грошей немає, то ось вам купа варіантів розстрочок, споживчих кредитів та карток з кредитним лімітом. Все для того, щоб ви витрачали гроші та не помічали, як вони насправді йдуть на відсотки банкам. З одного боку – це їх хліб, вони цим заробляють, але з іншого – ви фактично "граєте на чужому полі". Так гроші і витрачаються на речі, які вам не потрібні.
Ілля Постоєнко

Ілля Постоєнко

Наставник з власних фінансів

За його словами, люди мають зробити вибір, якщо вони хочуть досягти чогось більшого, а не витрачати всі гроші в нуль. Потрібно відкласти перші гроші, почати накопичувати. Щоб потім використати їх для свого розвитку або цілей, а не платити банкам у вигляді відсотків.

Ось ця фінансова дисципліна і є основою фінансового фундаменту, який ми будуємо з моїми учнями, – зазначає експерт.

Чому хтось постійно змінює роботу, а хтось відкриває бізнес з нуля


Не всі люди можуть бути підприємцями, адже для цього потрібна воля, дисципліна та відповідальність. Комусь зручно бути найманим працівником та змінювати місце роботи в залежності від умов.

Але за рахунок підприємництва можна швидше заробити більше грошей, ніж в найманій роботі. При цьому важливо пам’ятати, що власний бізнес завжди знаходиться під ризиком.

Тому ті, хто це розуміє і готовий ризикувати заради більших можливостей – починають власну справу та заробляють більше.

Я завжди даю свій приклад, що одна з моїх цілей – це літак, який коштує 5 мільйонів доларів. І накопичити на нього, працюючи на найманій роботі, знадобляться сотні років, яких звичайно в мене немає. Тому треба щось робити по-іншому, а саме навчатись, як заробляти більше та ефективніше, – каже Ілля Постоєнко.

Дохід зростає, а гроші зникають – чому так відбувається

Це пов’язано з тим, що якщо ви не контролюєте гроші, ваші витрати завжди будуть йти за доходами. Якщо немає чіткої системи, то під нуль можна витрачати як 10 000 гривень, так і 8 000 доларів. Тобто, рівень життя в таких людей може бути різним, а фінальна точка однаковою – нульовий рахунок в кінці місяця.

За словами експерта, насамперед потрібно навчитися керувати своїми грошима, адже тоді, у разі збільшення доходів, ви вже точно будете знати, що робити з грошима.

Як можна перевірити себе на високий рівень фінансової грамотності


Насправді дуже просто, задати лише одне питання: "Скільки вам потрібно грошей, щоб жити та не працювати?". Якщо людина відповідає цифрою з великою кількістю нулів, то скоріш за все, вона не знає чіткої відповіді, а виходить з логіки "щоб точно вистачило".

Фінансово-грамотні люди можуть чітко відповісти на це питання, до копійки. Оскільки вони знають свою ситуацію в цифрах. Які мають доходи, витрати, скільки грошей на рахунках та яка кількість коштів потрібна для отримання пасивного доходу, достатнього для свого життя без активного заробітку, – зазначає експерт.

Тобто, коли ви чітко знаєте свою картину, ви знімаєте рожеві окуляри щодо досяжності своїх цілей та знаєте скільки це займає часу.

У своєму наставництві експерт використовує для цього розрахункові таблички/шаблони, які показують фінансову перспективу на роки. Після чого люди вже більш свідомо використовують гроші – витрачають на забаганки або відкладають на майбутнє.

Раніше ми розповідали, як розпочати успішний бізнес в Instagram. Також ми писали, чи варто заходити українському бізнесу у TikTok.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.