Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

5 секретних джерел доходу, якими українці не користуються

Зараз є досить багато різних програм для громадян, за допомогою яких ви можете отримати гроші

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди офіційно можуть повернути собі чималий відсоток від покупки

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В українців є досить багато варіантів різного виду заробітку. Хоча насправді не всі про них знають, та не всі ними користуються. Однак це неправильно, адже люди втрачають можливість заробити чималі гроші.

Про 5 секретних джерел доходу для українців сайту Pro Гроші розповіла кандидатка економічних наук, експертка фінансового планування та бізнес-тренерка Віра Фостяк.

Про які джерела доходу забувають українці

Повернення податкової знижки. Люди, які офіційно працюють, можуть повернути собі розмір того податку, який вони сплачували з доходів фізичних осіб.

Наприклад, якщо це за рік входить 10 тисяч, то 18% від цієї суми держава може повернути. Якщо ви сплачували за навчання дитини або переобладнали авто, або скористалися послугами у сфері репродуктивних технологій тощо, якусь частину грошей теж можна повернути. Така сама схема працює і зі страхуванням. Це одне з джерел, яким люди не користуються. Однак зверніть увагу, що така можливість відкрита лише для тих людей, які працюють офіційно, – говорить експертка.

Кешбек-програми. Чомусь навіть цією функцією користуються не всі українці. Хоча за певні покупки ви можете повернути собі від 0,5% до 20%. Та памʼятайте, що розмір кешбеку залежить від виду картки.

Кошти "з-під матраца". Це та сама сума грошей, яку більшість українців мають на руках, але не вкладають її нікуди та просто залишають на найкращі часи.

Ці гроші можуть бути хорошим капіталом для розвитку того ж самого фінансового ринку, який в умовах війни майже не працює. Люди мають чималі суми, однак нікуди їх не інвестують, не відкривають депозити, страхові програми й так далі. Коли кошти у вас просто лежать, то вони не працюють, хоча саме вони можуть вам принести чималий дохід, – додала Віра Фостяк.

Міжнародні гранти та стипендії. Зараз є досить багато різних програм для молоді та студентів, які навчаються чи, наприклад, працюють у науковій сфері й не тільки. Ви можете просто виграти ці гроші та витратити їх на свій розвиток.

Держфінансування та програми для бізнесу. Таких програм немало й в Україні, однак вони працюють лише для бізнесу. В цьому випадку ви повинні мати бізнес-план, приміщення, працювати вже певний період, і тоді ви зможете отримати кошти на розвиток своєї справи від держави.

Як стати фінансово незалежним вже зараз

Раніше ми вже розповідали про три кроки, які вам допоможуть стати фінансово незалежними вже зараз. Більшість про них не знають, а дарма, адже ви можете змусити ваші заощадження працювати на вас, а також формуєте власну фінансову подушку безпеки.

Детальніше про це читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав про топ-5 економічних трендів, які торкнуться кожного українця у 2023 році, й розповідав, як змінилася економіка нашої країни за сто років.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.