Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як стати фінансово незалежним вже зараз – три поради експерта

Думки про те, яким чином більше зекономити, викликають в нас лише тривогу та роздратування, а ось розуміння того, як заробляти більше, приведе до результату

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці повинні мати фінансову подушку безпеки

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Є декілька речей у фінансовій грамотності, про які знають не всі. Хоча насправді ці правила досить важливі абсолютно для кожного. Про них варто дізнатися якомога раніше, адже завдяки їм ви зможете стати фінансово незалежними вже зараз.

Про це розповіла експертка з особистих фінансів, викладачка з інвестицій Іванна Invest.

Майте одразу декілька джерел доходу

"Враховуючи той факт, що наше життя достатньо непередбачуване, у будь-який момент нас можуть позбавити основного джерела доходу, а це значить, що треба мати їх декілька", – говорить експертка.

В ідеалі, якщо разом з основною діяльністю ви будете мати додатковий пасивний дохід. Завдяки цьому ви зможете себе почувати набагато безпечніше.

Почніть інвестувати

Більшість людей цього не роблять, і дарма, адже це ключ до фінансової незалежності. Виходить, що ви змушуєте гроші працювати на вас і формуєте власну фінансову подушку безпеки.

Думайте, як заробити більше

"Це правило стосується наших думок та в цілому фокусування на правильних речах у житті. Думки про те, як би більше зекономити, викликають в нас тільки тривогу та роздратування, а ось думки про те, як можна заробляти більше, формують у нашому мозку нові нейронні зв‘язки, які допомагають нам знайти саме ті дії, які приведуть до результату", – йдеться у повідомленні.

Фінансовий календар на рік

Раніше ми вже розповідали, що бажано постійно формувати стратегії на рік. 2023-й не став виключенням. Тому ми сформували для вас економічний календар й врахували особливості кожного сезону та навіть місяця.

Наприклад, у лютому варто подбати про фінансову подушку. Торік цього місяця усі були спантеличені початком повномасштабної війни, а тому за кілька годин люди спустошили ледь не всі банкомати країни. Щоб такого не трапилося знову, варто звернути увагу на свою фінансову подушку і зробити її вже на початку року.

Памʼятайте, що фінансова подушка – це запас коштів, якого вам має вистачити на термін від трьох місяців до року у разі втрати постійного доходу. Зазвичай експерти радять тримати лише частину цього запасу у готівці, але війна дещо змінила ці правила.

Тому якщо ви не сформували такий запас у готівці й не маєте грошей під рукою, то краще подбайте про це заздалегідь.

Якщо вас зацікавила ця тема, то детальніше про кожен місяць ви можете прочитати у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші вже пояснював, як навчити дитину фінансовій грамотності. Також ми повідомляли вам, як змінились фінансові звички українців під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.