Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Імпульсивні покупки шкодять бюджету: як більше не купувати непотрібні речі

Скільки коштів щодня витрачає людина на речі, які в майбутньому не принесуть їй користі?

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як припинити скуповувати все підряд без необхідності

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Питання ефективного ведення бюджету, економії та розподілу фінансів лише на ті речі, які необхідні для життя, турбують багатьох шопоголіків. Як часто кожен з нас, проходячи повз вітрину магазину, ведеться на знижки? Чи скуповує товари для задоволення власного его, які потім баластом лежать в оселі та не використовуються за призначенням? Розуміти існування проблеми – лише перший крок. Далі потрібно навчитися відмовляти собі в імпульсивних покупках, особливо якщо вони нещадно б’ють по особистому бюджету.

Сайт Pro Гроші розповідає, як нарешті припинити купувати непотрібні речі та позбутися рис шопоголізму.

Чому люди витрачають кошти бездумно?

Будь-які звички мають психологічне підґрунтя. Але не потрібно звертатися до фахівців, щоб вони допомогли розібратися у причинах вашого шопоголізму. Насправді, психологи давно визначили основні тригери, які зустрічаються найчастіше та впливають на поведінку споживачів. Що змушує мільйони людей витрачати зароблені важкою працею кошти на товари, яких вони не потребують?

Фінансова радниця Інна Старченко у власному блозі розповіла, чому споживачі часто не мислять критично, а дозволяють емоціям взяти гору над раціональністю. Вона вказує на п’ять найбільш популярних причин, які різною мірою зустрічаються у всіх випадках шопоголізму:

  • страх втрати;
  • прихильність до звичного та знайомого;
  • відсутність конкретики;
  • прив'язка до початкової ціни;
  • неприйняття своїх помилок.

Розберемося з кожним пунктом окремо. Говорячи про страх втрати, експертка має на увазі боязнь людини пропустити шанс чи можливість отримати нову, унікальну річ. Як тільки погляд падає на товар з чудовими характеристиками чи акційними пропозиціями, одразу виникає думка, що, проґавивши момент, його повторення більше не настане.

Ще один тригер дорогих покупок – звичка. Якщо біля вашого дому розташований магазин, де ви зазвичай купуєте продукти, навіть не самі дешеві, то після відкриття іншого супермаркету з більш доступними цінами ви не кинетеся змінювати звичний маршрут.

"Чому? Все просто – звичка! Для людини будь-які зміни – це стрес. Звичайно ми намагаємося його уникати. Навіть, здавалося б, у таких дрібницях, ми віддаємо перевагу всьому знайомому", – уточнила Інна Старченко.

Говорячи про відсутність конкретики, експертка має на увазі особливості роботи нашого мозку, який потрібно привчати до критичного мислення. Погодьтеся, дізнавшись про підвищення заробітної плати на 10%, ви одразу уявляєте, скільки всього можете придбати додатково. Але ж не визначаєте, який гривневий еквівалент опиниться у гаманці після надбавки. Можливо, не так багато товарів стануть доступними. Тож варто завжди давати собі чіткі відповіді та мислити не абстрактно, а конкретними значеннями.

На що ніколи не варто погоджуватися, то це на купівлю товару за знижкою, коли поруч вказана ніби то справжня вартість, набагато більша за акційну. Часто споживачі в Інтернеті можуть бачити пропозиції, коли зниження початкової ціни досягають 50%-70%. "Тільки тиждень наш товар за ціною 1999", – зазначають продавці, а поруч закреслена стара ціна – 3090. І ми віримо, поспішаємо купити", – говорить фінансова радниця. Але ж ніхто не дасть стовідсоткової гарантії, то продукція дійсно коштувала дорожче. Маркетингова пастка – спокусити клієнтів великими знижками.

Як позбутися залежності від імпульсивних покупок

Звісно, не так легко одразу змусити себе відмовитися від звичного розпорядку. Всім відомо, що звички формують протягом 21 дня, якщо якусь дію реалізовувати періодично. Це працює також із бажанням купити непотріб. Всього кілька тижнів докладених зусиль перетворяться в роки економії та заощаджень. Як результат – змога відкласти суму на велику покупку, поїхати у далеку відпустку, інвестувати тощо.

Інна Старченко поділилася лайфхаками, які сама використовує, коли здійснює покупки. Вона зауважує, що часто непереборна тяга купити непотрібну річ з’являється при бажанні когось вразити. Тому, аби не стати жертвою маркетингу та вести ефективне бюджетне планування, варто перед кожною дією, пов’язаною з витратами, поставити собі кілька запитань і відповісти чесно.

  1. Чи я буду використовувати цю покупку регулярно?
  2. Чи все я маю, щоб використовувати цю річ?
  3. Чи поєднується річ з іншими в моєму гардеробі/домі?
  4. Якщо я це куплю, то почуватимуся некомфортно?
  5. Якщо я нікому не покажу і не розповім про покупку, її ніхто ніколи не побачить – чи потрібна вона в цьому випадку?

Наприклад, як тільки побачили в супермаркеті великий пакет молока зі знижкою і вирішили, що він неодмінно потрібен, запитайте себе спочатку, чи встигнете випити його до моменту псування. Якщо ні, сміливо відмовляйтеся та знайдіть пакет меншого розміру. Цілком ймовірно, коштуватиме він дешевше.

А ще відкрити очі на власне марнотратство допомагає відстежування витрат. Розраховуючись готівкою, ви одразу помітите, що кошти зникають з неймовірною швидкістю. Тому, коли наприкінці місяця підіб’єте підсумки та зрозумієте, які суми втрачаєте, ймовірно, переглянете звички та будете купувати лише речі, які вам дійсно необхідні.

Раніше сайт Pro Гроші писав про стабільний заробіток на грантових програмах. Також ми повідомляли, як віртуальні картки можуть зберегти ваші гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.