Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Падіння чи різкий зліт – що чекає на біткоїн у 2023 році

У 2022 році криптовалютна індустрія зазнала чимало ударів, як і фондовий ринок

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Біткоїну прогнозують різне майбутнє

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Минулий рік вплинув на всі галузі. Події сколихнули весь світ, а тому ненайкращі зміни відчула і криптовалютна індустрія. 2022 рік став для крипти одним із найгірших за всю історію. Всі 12 місяців біткоїн та інші популярні монети тільки те і робили, що падали у своїй вартості. Також минулий рік запамʼятався банкрутством численних криптокомпаній та рекордною активністю шахраїв. Однак яка ситуація на ринку буде цього року?

Сайт Pro Гроші розповідає про те, що чекає біткоїн у 2023 році.

Що вплинуло на ринок у 2022 році

Від початку 2022 року курс біткоїна втратив понад 60% своєї вартості. Але, на думку аналітиків багатонаціонального банку Standard Chartered, вартість першої криптовалюти може знизитися ще на 70%. Тобто до $5 000 за 1 BTC. Це може статися, якщо інвестори переведуть свій інтерес з "цифрового золота" на фізичне, пише Bloomberg.

Обвал криптовалют відбувався паралельно з падінням фондового ринку і, особливо, сектору нових технологій, пише Мінфін. Акції ключового технологічного індексу NASDAQ Composite за підсумками року пішли в мінус на 33%. Фонд Кеті Вуд, що обирає компанії з перспективами розвитку, ARK Innovation втратив на 67%, навіть випередивши за темпами падіння крипторинок.

Основна причина цих падінь — різке підвищення ключової ставки ФРС та іншими ключовими центробанками.

"Оскільки ФРС почала підвищувати ставку та скидати активи зі свого балансу, всі ринки, в тому числі й крипта, перейшли у ведмежу фазу. Виник тиск на ринок та відтік ліквідності — через зростання відсоткової ставки у людей стало менше коштів", — пояснив співзасновник освітнього криптоком'юніті Crypto Crew Владислав Задорожний.

У травні краху зазнали монета LUNA та створений її авторами стейблкоїн UST. Загальні втрати інвесторів через це сягнули $40 млрд. Унаслідок цього почалася паніка і дехто почав продавати біткоїн. Багато хто почав сумніватись у його надійності.

Після цього стався ще один удар по ринку. Банкрутом стала одна з найбільших криптобірж світу FTX. Через це було розпродано чимало активів. Ця ситуація показала вразливість зберігання криптовалют на біржах. Саме тому прискорився відтік активів.

Чого варто очікувати у 2023 році

У Standard Chartered допускають, що може статися сильне падіння вартості акцій найбільших технологічних компаній світу. Воно за своєю силою може перевершити навіть обвал 2022 року, про який ми зазначали вище. Тому варто розуміти, що таке майбутнє матиме та має вже зараз значний тиск на курс криптовалют. Адже ринок не зможе швидко оговтатися від таких гучних банкрутств.

Наприклад, за прогнозом Fairlead Strategies LLC, цього року цілком можливе просідання біткоїна нижче позначки $14 тисяч за монету. Інвестор-ветеран Марк Мобіус очікує взагалі $10 тисяч за монету. Ще песимістичніше на перспективи монети дивляться аналітики Standard Chartered. Вони вважають, що обвал буде до $5 тисяч.

Однак з таким прогнозом не погоджується інвестор та засновник венчурної компанії Draper Associates Тім Дрейпер. Він впевнений, що вже до середини 2023 року ціна першої криптовалюти сягне $250 тисяч за монету.

Отже, передбачити точний курс біткоїна на цілий рік неможливо. Однак варто оцінювати всі події та розуміти, що інвестувати у такий тип активів варто лише, усвідомлюючи всі ризики.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як можна розраховуватися криптовалютою в Україні. Також ми розповідали, як правильно та безпечно купити криптовалюту в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.