Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплата в криптовалюті? Федоров може стати першим користувачем е-гривні

Згідно з планами Мінцифри, у майбутньому Україна запустить власну державну криптовалюту

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Михайло Федоров готовий отримувати заробітну плату у криптовалюті

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Віцепрем'єр-міністр України та міністр цифрової трансформації за сумісництвом Михайло Федоров готовий отримувати заробітну плату у криптовалюті. Так, він хоче стати першим користувачем української CBDC і отримувати свою зарплату в цифрових гривнях.

Про це повідомив міністр на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Згідно із планами Мінцифри, у 2030 році Україна запустить власну державну криптовалюту (CBDC). До того часу планується суттєво зменшити обіг звичайних паперових грошей.

За словами Федорова, нововведення зроблять Україну одним із лідерів у сфері криптовалют. Так, нам вдасться привернути увагу потенційних інвесторів.

"Два тижні тому я бачив пілотний проєкт української е-гривні. Я планую стати першим користувачем електронної гривні та отримувати зарплату в CBDC", — поділився Федоров.

Міністр також наголосив на успішному використанні Україною криптовалют під час зборів коштів для ЗСУ.

"З підтримкою світової криптоспільноти нам вдалося полегшити та пришвидшити закупівлі всього необхідного для наших Збройних Сил", — наголосив Михайло Федоров.

Що відомо про розробку е-гривні

Національний банк України зазначив, що ключовим призначенням е-гривні буде виконання всіх функцій грошей та доповнення готівкової та безготівкової форми гривні.

Е-гривня або CBDC буде зручною та доступною для всіх верств населення, юридичних осіб, державних органів, банків та небанківських фінансових установ.

"Розробка та впровадження е-гривні може стати наступним кроком еволюції платіжної інфраструктури України, сприятиме цифровізації економіки, подальшому поширенню безготівкових розрахунків, зменшенню їх вартості, зростанню рівня їх прозорості й підвищенню довіри до національної валюти загалом", – зазначає заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

Наразі НБУ розглядає та опрацьовує такі можливі варіанти використання CBDC:

  • е-гривня для роздрібних безготівкових платежів із можливим функціоналом "програмованих" грошей: для здійснення цільових соціальних виплат, зниження державних видатків на адміністрування та контроль цільового використання коштів, а також використання технології смартконтрактів для програмування різноманітної логіки розрахунків залежно від настання тих чи інших обставин та фактів;
  • е-гривня для використання у сфері, пов’язаній з обігом віртуальних активів (наприклад, для обміну, забезпечення випуску та інших операцій з віртуальними активами). Е-гривня може стати одним із ключових елементів якісного розвитку інфраструктури для ринку віртуальних активів в Україні;
  • е-гривня для забезпечення можливості здійснення транскордонних платежів: забезпечить можливість здійснювати транскордонні платежі швидше, дешевше та прозоріше.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як можна розраховуватися криптовалютою в Україні. Також ми розповідали, як правильно та безпечно купити криптовалюту в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.