Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші множаться в порядку: що треба зробити з фінансами перед Новим роком

Якщо ви ще з якоїсь причини не почали вести фінансовий план і примножувати свої статки завдяки інвестиціям, то саме час це зробити перед Новим роком

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі прості звички допоможуть мати більше грошей

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Основні проблеми з фінансами виникають через те, що люди неграмотно ними розпоряджаються. Немає нічого поганого в кредитах чи у дуже малих сумах заощаджень. Адже головне, щоб людина розуміла, нащо їй кредит, мала план, як його обслуговувати та чітко його виконувала, і, попри невисоку зарплату, вела бюджет і розпоряджалась своїми грошима на користь собі.

Тому сайт Pro Гроші розповідає, що треба зробити зі своїми фінансами перед Новим роком, як навести лад у заощадженнях і які корисні звички у собі виробити.

Не забувати про безпеку і контролювати бажання


По-перше, кожному з нас незле було б заглянути у гаманець. Частина людей користується безконтактною оплатою і, крім смартфона, в магазин з собою нічого не бере. Але і в таких людей, і в тих, хто ходить з готівкою, в гаманцях є купа бонусних карток, купонів і так далі, які вже ніколи не знадобляться. Тому навести лад у гаманці — це перший крок.

По-друге, звісно, багатьом хочеться увійти у Новий рік без боргів. Порада не влазити в борги лише звучить просто, однак декому дійсно взимку знадобиться кредит чи невелика позика, адже зима 2022-2023 найважча за останні кількадесять років. Наприклад, комусь терміново потрібен генератор, і грошей для цього не вистачає.

Тому в цьому контексті є такий важливий момент: якщо вже вкрай потрібні гроші, то треба звертатися лише до установ, які мають ліцензії. Навіть якщо це не банк, а мікрофінансова організація, то слід прорахувати, скільки грошей треба, як швидко вдасться їх повернути, звідки брати гроші для обслуговування кредиту. І ніколи не вестись на надто вигідні та заманливі умови.

Раніше ми розповідали про так званих чорних кредиторів, які маскуються під мікрофінансові організації, але не мають ліцензій і безкарно можуть тероризувати клієнтів.

Наприклад, такі недобросовісні кредитори можуть продавати персональні дані своїх позичальників, можуть змінювати умови в кредитному договорі, не попередивши клієнта, або ж може бути і ще гірший випадок – це втрата майна (якщо це кредит під заставу), – розповіла нам фінансова радниця Iplan.ua та практикуючий банкір Уляна Гринчевська.

Детальніше про таку небезпеку читайте у матеріалі про те, хто такі "чорні кредитори" і як захистити свої гроші.

Тому у першу чергу треба думати про безпеку. І не вестись на надто привабливі та вигідні умови. Це правило стосується і покупок перед Новим роком. У магазинах з'являються тисячі речей, які створюють святкову атмосферу і водночас тягнуть велику частину бюджету. У цей момент людям важко протистояти спокусі, а тому на поміч приходять фінансові плани.

Власне із бюджету має виділятися частинка, призначена для витрат на Новий рік. Людина має розуміти, скільки грошей вона може вільно витратити на гірлянди та іграшки та не зашкодити собі надмірними витратами. Власне питання ведення бюджету ключове.

Чому фінансовий план потрібен кожному


Якщо ви не чули про фінансовий план і ніколи його не вели, то саме час. Разом з доценткою кафедри фінансових технологій та консалтингу і бізнес-тренеркою Вірою Фостяк ми розповідали, що фінансовий план потрібен для трьох важливих речей:

  1. Проаналізувати витрати.
  2. Оптимізувати їх.
  3. Почати заощаджувати та інвестувати.

Власне це три етапи, завдяки яким вдасться навести лад у грошах і зробити керування ними більш ефективним. На практиці ці етапи виглядають так.

Спочатку потрібен мобільний застосунок або таблиця, куди треба вписувати кожну гривню, витрачену на будь-що. Це слід робити протягом кількох місяців, після чого сісти й проаналізувати: на що витрачається найбільше. Якщо це походи в кафе чи надмірні покупки якихось речей для інтер'єру тощо, і ви розумієте, що гроші потрібні й без цього можна обійтись, у фінансовий план ви маєте вписати чітку суму, яку можна собі дозволити витрачати на таке.

Власне тут треба визначитись, яка модель бюджету підходить найбільше.

Виділяють три способи ведення сімейного бюджету. Перший – це 50/30/20. 50 – це витрати, 30 – бажання, цілі, 20 – заощадження. Є також роздільний бюджет, коли ви формуєте і оплачуєте свої витрати самостійно в сім'ї. Є варіант, коли всі витрати з бюджетів подружжя формуються спільно, але в кожного також є свої гроші. Я рекомендую це як найкращий варіант. Бо такі спільні цілі й бюджет, по-перше, зближують, а по-друге, це дає коротший шлях до виконання бажань. Вважаю, це потрібно і тому, бо дає відчуття фінансової свободи.
Віра Фостяк

Віра Фостяк

Доцентка кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренерка, фінансова блогерка

На основі цього вже треба розподілити всі свої доходи. І найбільш важливий етап, коли вже людина точно знає, скільки грошей вона має, почати заощаджувати. Оптимально – 10% від місячного доходу. Вдається більше – будь ласка.

Головне, щоб була фінансова подушка. Це ті гроші, які в екстреній ситуації можна використати тут і зараз, і це не гроші на ремонт. Це на той період, коли звільняють з роботи, потрібно терміново на лікування чи для переїзду у безпечніший регіон.

Цю подушку можна тримати вдома у готівці в умовах війни. А все решта можна кудись інвестувати, щоб примножувати гроші. І оскільки зараз інфляція, і маємо девальвацію гривні, то бажано перевести ці гроші у валюту. Як один з інструментів. Є багато інших, але це вже треба складати відповідно до фінансового плану, – зауважила експертка.

Якщо фінансової подушки немає, то починати ніколи не пізно, і з найближчої зарплати вже можна відкласти невелику суму на екстрений випадок. Коли такі заощадження сформовані, слід думати про інвестиції.

Гроші мають працювати на вас


Найкраща звичка для людей з будь-якими доходами – інвестиції. Це не обов'язково складні схеми з акціями й цінними паперами, коли треба залучати професіоналів та консультуватися з фінансистами. Почати можна з простого.

Гроші не можуть лежати під подушкою і знецінюватись від інфляції. Вони мають якщо не приносити пасивний дохід, то хоча б покривати велике зростання цін, на яке зараз потужно впливає війна. Один із найпростіших способів – покласти гроші на депозит. Попри те, що заробити на цьому навряд чи вдасться багато, це врятує гроші від знецінення і збереже заощадження.

Також українці часто інвестують в нерухомість. Є ще один спосіб, який забезпечує людей, коли вони входять у пенсійний вік. Про кожен із цих способів ми розповіли у нашому матеріалі. Читайте детальне пояснення, як правильно інвестувати й отримувати пасивний дохід.

Крім того, ми розповідали, коли починати розмови про фінанси з дітьми та які помилки часто роблять батьки і як користуватись грошима, коли немає світла.

Більше про фінансову грамотність читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.