Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гроші будуть завжди і всюди: топ-3 способи для отримання пасивного доходу

З великими доходами чи не дуже завжди можна зробити так, аби вони стали більшими та продовжували надходити навіть без активної праці

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Одною з причин, чому люди не можуть збірати великий капітал, це ігнорування інвестицій

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Головна помилка людей з грошима – витрачати все, що є. Повномасштабний напад РФ на Україну вдарив і по ринку праці — люди масово почали втрачати роботу і доходи. Наприкінці 2022 року не у всіх ситуація відновилась до попереднього рівня, і багато хто зрозумів, що у кризовий момент у нього не виявилось заощаджень чи пасивного доходу, які були б дуже доречними. Але і відкладати певний відсоток від зарплати недостатньо. Гроші не повинні лежати й знецінюватись від інфляції, вони мають працювати на вас.

Тому сайт Pro Гроші розповідає, що таке пасивний дохід, як його створити і які найпопулярніші способи існують в Україні.

З чого почати


Пасивний дохід – це прибутки, які ви отримуєте поза основним місцем роботи, вкладаючи менше часу і праці. Це такий дохід, який гарантовано буде навіть у кризовій ситуації, коли, наприклад, людина втрачає роботу, або забезпечуватиме її на пенсії.

Такий дохід можна отримувати від різної діяльності, у першу чергу фінансової. Це коли інвестор спочатку вкладає гроші у нерухомість, облігації чи акції й згодом отримує з цього прибуток. Наступний вид дільності підходить для тих, хто готовий створювати власний інтелектуальний продукт. Це коли фотографи отримують гроші від покупок їхніх робіт на фотостоках, чи письменники отримують дохід від покупок книжок, чи коли в розробників купують програмне забезпечення. Таким чином інтелектуальна діяльність може тривалий час приносити гроші.

Врешті третій спосіб також вимагає зусиль і праці, однак так само довго приносить гроші. Це називають доходом від маркетингової діяльності. Існує мережевий маркетинг, де пасивний дохід – це відсоток від продажів, які реалізувала група підлеглих продавців. Крім того, якщо людина зірка чи блогер, то вона може отримувати непогані гроші за рекламу на своїх сторінках. Це стосується і сайтів, які зі збільшенням аудиторії можуть збільшувати фінансові надходження від компаній.

Отже, спочатку треба визначити, для чого є потреба зібрати гроші й, залежно від можливостей, обрати метод, який підходить найбільше. Потім слід дізнатися про кожен зі способів, почитати відгуки, проконсультуватися з фахівцями сфери, оцінити ризики та прибутковість. Важливо також визначити, як довго ви плануєте отримувати такий дохід, скільки активів для вкладень уже є, і зрозуміти, чи готові вкласти багато, чи краще почати з невеликих сум. Якщо грошей поки немає, треба розрахувати, скільки часу знадобиться для того, аби їх назбирати для перших інвестицій.

Загалом такі операції складно робити без фахової допомоги. Особливо, якщо йдеться про великі суми, то люди часто наймають спеціальних консультантів, які навчають або ж допомагають вести всі процеси. Але є і простіші, найбільш популярні способи, якими часто користуються українці.

Головне, не робити помилок, а саме:

  • не варто вкладати гроші у ті сфери, у яких ви не розбираєтесь;
  • експерти не рекомендують всі гроші вкладати в одне джерело, краще користуватись кількома способами інвестицій;
  • також не слід вкладати всі гроші, які є. У кожної людини в першу чергу має бути фінансова подушка, яка рятує, коли гроші треба тут і зараз, а вже потім думати про заощадження.

Почати можна з простого. Далі зі збільшенням прибутків думати про те, куди ще вкласти гроші, аби вони працювали на вас на 100%. На жаль, в Україні культура інвестування і питання фінансової грамотності загалом не надто розвинена, проте починати ніколи не пізно. Так, є кілька найпопулярніших способів, якими користуються люди на самому початку і постійно з цього мають гроші.

Топ-3 джерела для пасивного доходу


Джерело №1 – нерухомість.

По-перше, її можна продавати. По-друге, здавати в оренду. Якщо говорити про продаж, то цей варіант приносить більше прибутку, але разом з тим він триваліший і складніший. Варіант може бути таким: людина купує квартиру в новобудові, а за кілька років, коли вже будинок введуть в експлуатацію і навколо почне розростатися інфраструктура, продає її за значно вищою ціною. Ще більшою вартість буде тоді, коли у квартирі зробити хороший ремонт.

Фото: Unsplash

Очевидно, потрібно, аби був певний капітал, щоб цю квартиру купити. До мінусів можна віднести й те, що є ризик натрапити на довгобуд. Це актуально під час війни, оскільки дуже мало забудовників відновили роботу. І якщо будинок зводиться далі, то все одно темпи повільніші. Тому зараз треба враховувати війну і ризики, які вона несе за собою. Але позитив є у тому, що попри те, що попит зараз майже нульовий, він точно зросте у наступні повоєнні роки, бо житло людям потрібне завжди. Та є професійні рантьє, які займаються цим постійно і продають квартири навіть під час воєнного стану.

Якщо обирати такий спосіб для отримання доходу, треба розуміти ще кілька моментів. Купувати для подальшого перепродажу треба таке житло, яке буде актуальним через роки.

Купувати треба лише ліквідне житло. Це таке, яке буде актуальним і перепродасться за певну кількість років. Мислимо категоріями 3-5-7-10 років. Якщо ви не хочете втрапити в те, що ви купили, а потім не можете продати, я рекомендую дивитись на об'єктивні фактори. Тобто, обирати житло, яке з хорошим розташуванням, інфраструктурою, наповненням, квартирографією і плануванням прилеглої території. У вас має бути не тільки класна квартира, але і можливість вийти з квартири, і провести час, не залишаючи території.
Вікторія Берещак

Вікторія Берещак

Оглядачка ринку нерухомості

Вимоги до житла змінились у тому аспекті, що тепер люди прискіпливіші до якості матеріалів і безпеки, також поки що важко реалізувати нерухомість, яка розташована поруч із критичною інфраструктурою, адже її постійно обстрілюють росіяни. Що ще треба враховувати для такого способу отримання доходу ми розповіли в матеріалі, як обрати вигідну квартиру для інвестицій.

Якщо ж мова йде про оренду, то цей спосіб принесе гроші значно швидше, зокрема якщо нерухомість купувати непотрібно, бо вона вже в людини є. Тоді непогані гроші можна заробляти на подобовій оренді, або ж на місячній. Але це не означає, що витрат взагалі не буде. Людей приваблюють квартири з гарним ремонтом, в який не треба вкладатися. Водночас завдяки цьому орендодавець може підвищити ціну.

Зараз багато ризиків також пов'язані з війною, проте не варто забувати про перевірку своїх орендарів, їхніх документів та усвідомлювати, що з квартирою може щось статися, і за це доведеться заплатити. Отже, це досить простий спосіб створити пасивний дохід, але є ще простіший.

Джерело №2 – банківські депозити та ОВДП.

Насправді покласти гроші на депозит найлегше, але питання дохідності сумнівне. Річ у тому, що зазвичай відсотки за депозитами надто низькі. А особливо під час війни, коли за підсумками жовтня рівень інфляції за рік перевищив 26%. Тобто, покласти гроші на депозит варто, але не щоб отримати пасивний дохід, а щоб уберегти їх від знецінення через інфляцію.

Є опція валютних депозитів. Загалом усі експерти радять зберігати заощадження лише у валюті (доларі, євро чи фунті), а в гривні має бути лише місячний запас фінансової подушки. Зараз існує спеціальна можливість від НБУ, коли долар можна купити за вигідним офіційним курсом – 36,56 грн/дол. Але обов'язкова умова – покласти ці гроші на депозит. І лише потім їх можна буде отримати. Відсотки знову ж дуже низькі, але це точно краще, ніж тримати суму в гривні, і якщо продовжити депозит, то якийсь прибуток таки буде. Крім того, можна скористатися звичайними програмами валютних депозитів, хоча й доведеться купувати долар за вищим курсом. Крім депозитів є цінні папери – облігації.

Джерелом, яке перекривало інфляцію, були єврооблігації, але зараз нам закрита можливість поповнення іноземних рахунків. Тому таким джерелом скористатися українці не можуть, хіба ті, які перебувають за кордоном.
Віра Фостяк

Віра Фостяк

Доцентка кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренерка, фінансова блогерка

Але популярними зараз є військові облігації. Їхня проблема така ж, як і в попередніх варіантах – низькі відсотки, які не дадуть заробити більше, ніж з'їсть інфляція. Однак цей спосіб інвестицій важливий тим, що усі вкладення ідуть на посилення обороноздатності України та на Сили оборони, які ведуть війну із Росією. Тому як джерело пасивного доходу ОВДП не є привабливими, але як інвестиція у перемогу і майбутнє країни, де можна буде жити й заробляти, цей спосіб дуже хороший.

Джерело №3 – недержавні пенсійні фонди та компанії зі страхування життя.

Поки в Україні діє солідарна система, коли пенсію отримують не шляхом власних внесків, а тих людей, які зараз працюють і сплачують ЄСВ, або коли за них це робить роботодавець. Однак такої пенсії дуже часто не вистачає. Щоб позбавити себе такої проблеми, люди звертаються до недержавних пенсійних фондів.

Суть у тому, що ви вкладаєте регулярно чи ні певні суми у фонд, він ці гроші інвестує у щось і ви отримуєте в середньому 10-12% доходу. Ця сума накопичується певний час і зняти її можна в будь-який момент, але щонайменше через 10 років після вкладення. Водночас є можливість перевести ці гроші з одного фонду в інший, якщо довіра до нього чи відсотки падають.

Це можна робити, починаючи з п'ятисот гривень кожного місяця, або десяти тисяч гривень кожного місяця, або поклали один раз сто тисяч, і вони там залишаються. Але найменший термін зберігання грошей – десять років. І починати повертати свій капітал, відповідно, можна за десять років до настання пенсійного віку, – пояснила нам експертка Віра Фостяк.

Власне різниця такого фонду з компанією зі страхування життя у тому, що в останній можна оформляти як накопичувальну частину для формування пенсії, так і медичну. Тобто, можна окремо брати дві з них, і третій варіант – дві частини накопичення в одному.

У такого джерела пасивного доходу є свої особливості. Про них і про те, коли треба звертатись до таких фондів, ми разом з експерткою розповіли у матеріалі про те, як самостійно накопичити собі пенсію й не залежати від держави.

Заробляти можна і на акціях. На цьому, по-перше, заробляє емітент акцій, наприклад, якась компанія, яка залучає додаткові гроші на розвиток бізнесу, на новий проєкт, нові технології тощо. По-друге, заробляє інвестор, який купив акції, адже він має можливість отримувати "винагороду" і не тільки. Дізнавайтеся у нашому матеріалі, як купити акції й на них заробити.

Крім того, читайте текст із серії матеріалів про фінансову грамотність для батьків і дітей про те, коли починати розмови про фінанси з дітьми та які помилки часто роблять батьки. А більше про інвестиції читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.