Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як користуватись грошима, коли немає світла — правила для кожного українця

Під час відключень електроенергії з-поміж усіх проблем люди зіштовхнулись ще й з фінансовою, оскільки багато з нас звикли до безготівкових розрахунків

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Інколи без готівки купити взагалі не вдасться нічого

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Після масованого обстрілу росіянами енергетичної інфраструктури України багато людей пережили справжній блекаут. За тиждень енергетики частково відновили електропостачання, хоча й декому світло досі включають лише по кілька годин на добу. Імовірність настання нового блекауту не відкидають, а тому серед усіх проблем актуальним залишається ще й питання розрахунків. Бо багато хто з нас не був готовий до відсутності готівки й неможливості заплатити за товари в магазинах.

Тому сайт Pro Гроші разом з фінансовою експерткою Вірою Фостяк вирішив пояснити, як правильно поводитись з грошима під час відключень світла і скільки готівки має бути в кожного.

Готівка завжди та всюди


Ще до воєнного стану в Україні експертка радила завжди мати з собою готівку номіналом 1 000 грн при поході в магазини за покупками. З готівкою важче розпрощатися, а тому людям це допомагає менше витрачати на непотрібні речі. Однак тепер, як каже Фостяк, з відключеннями світла ми часом не можемо розрахуватися за базові товари, а тому готівка уже є необхідністю.

Наприклад, середньостатистичний українець із середньою зарплатою (ми не говоримо про ті сфери, де заробляють багато), витрачає 70-80% свого бюджету на товари першого вжитку: їжа, побутові товари. І я думаю, що близько 40% бюджету зараз в умовах відключення світла має бути у готівці.
Віра Фостяк

Віра Фостяк

Доцентка кафедри фінансових технологій та консалтингу, бізнес-тренерка, фінансова блогерка

Тобто, щойно є можливість зняти гроші через банкомат, через касу магазину чи будь-яким іншим способом, слід скористатися можливістю. Фостяк наголосила, що загалом під час війни, коли в нас є певний запас грошей, то місячний обсяг того запасу має бути в готівці на руках. Може статися непередбачувана ситуація з переїздом чи іншими нагальними витратами, які неможливо буде оплатити безготівково. Але решту заощаджень можна тримати на картці.

Проте якщо взагалі немає грошей, чи при повному блекауті взагалі не працюють жодні сервіси, то в такому випадку можна звертатися до фінансової подушки й вже брати гроші звідти. Адже це дійсно непередбачувана екстрена ситуація, задля якої фінансову подушку формують. Власне її місячний обсяг також треба зберігати в готівці.

Крім того, експертка зазначила, що банки зараз підійшли до того, що для підприємців розробили мобільний застосунок, який за допомогою технологій дає можливість розраховуватися без світла. Тому на крайній випадок ФОПи застраховані, однак звичайні громадяни повинні все ж думати наперед.

В принципі банківська система налаштована на те, щоб було менше готівки, звичайно. І коли користуються безготівкою, це позитивно впливає на банківську систему і всі розрахунки. Але на цей момент все одно 40% зарплати має бути в готівці, – зазначила Фостяк.

Проте повного блекауту в Україні, на щастя, зараз немає, а тому безготівкові розрахунки ніхто не скасовує.

Як працює онлайн-банкінг і як обміняти валюту


Часом у людей можуть виникати проблеми із переказуванням грошей з картки на картку. Це трапляється, коли немає світла, поганий зв'язок і банк не дає провести операцію. Однак експертка каже, що це питання саме в доступі до інтернету населенню, а банки працюють в цьому випадку безперебійно. Тому якщо десь є інтернет та генератор, то розплатитися можна і карткою.

Це більше пов’язано із відключенням світла, ніж з банками. Бо банки намагаються забезпечити повністю безготівкові операції, бо і генератори в них працюють постійно, – пояснила експертка.

До того, банки зараз продовжили терміни дії карток, які закінчились у клієнтів у цей період. Крім того, якщо картка стала недійсною, то є можливість відкрити інтернет-картку, яка повністю схожа на звичайну. Вона віртуальна, але її можна використовувати для інтернет-платежів, а також навіть зняти готівку, якщо банкомати обладнані NFC.

А от що стосується обміну валют, то Фостяк зазначає, що коли немає світла чи генератора, то в обміннику купити чи продати, наприклад, долар не вийде. Клієнту обов'язково мають видати довідку про здійснення валютообмінної операції. Але якщо термінал не працює, то цього зробити не зможуть. Тому щоб перестрахуватися, слід дочекатися світла, а обмін валюти слід здійснювати лише легальним способом з усіма документами.

Що впливає на ціни та наші витрати під час війни


Раніше ми розповідали, що з початку 2022 року у жовтні, за даними Держстату, інфляція на споживчому ринку прискорилась до 24,8%. На зростання цін впливають багато чинників, у тому числі курс долара. Однак не він єдиний.

У Нацбанку пояснюють, що основні драйвери інфляції під час війни такі:

  • порушення ланцюгів постачання;
  • руйнування виробництв, і внаслідок цього — скорочення пропозиції товарів та послуг;
  • збільшення витрат бізнесу.

Ми поспілкувалися з експерткою та з'ясували, що ще змушує ціни підійматися все більше, і як на них впливає подорожчання долара.

Крім того, читайте наш матеріал про те, що буде з курсом долара в грудні. Також дізнавайтеся прогноз експерта на кінець 2022 року щодо цін на пальне.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.