Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Коли кредит перетворюється на кару: хто такі "чорні кредитори" і як захистити свої гроші

Отримати гроші в кредит можна кількома способами, але деякі з них можуть бути дуже небезпечними

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Є кредитори, які діють нелегально, від чого страждають позичальники

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі позичальники, коли беруть кредити, обирають не банки, а мікрофінансові організації. Однак у такому випадку небезпека наростає, бо деякі з них можуть лише маскуватися під офіційні установи. Так, виникає ризик потрапити на гачок "чорних кредиторів".

Разом з фінансовою радницею Iplan.ua та практикуючим банкіром Уляною Гринчевською розповідаємо, чим небезпечні такі послуги і як захиститися.

Закон тут не діє

Під поняттям "чорні кредитори" розуміють кредитні організації, які ведуть свою діяльність незаконно. Тобто, у них немає жодних державних дозволів, і вони ніде не зареєстровані.

Після створення фінансово-кредитної організації власники мають подбати про отримання ліцензії від Державної комісії регулювання ринків фінансових послуг. Якщо кредитна організація немає такої ліцензії – це перший дзвіночок для клієнта, що він прийшов "не туди".
Уляна Гринчевська

Уляна Гринчевська

Фінансова радниця Iplan.ua, практикуючий банкір

Перевірити, чи має організація такі документи, можна в Реєстрі фізичних і юридичних осіб на сайті Міністерства юстиції або в Реєстрі кредитних установ.

Експертка зазначає, зо загалом "чорні кредитори" часто можуть бути дуже схожі з мікрофінансовими організаціями, які видають мікропозики. Це можуть бути схожі відсотки кредитування, мінімальний пакет документів, схожа рекламна кампанія тощо. Але на відміну від них, у цьому випадку все відбувається незаконно.

Як розпізнати шахраїв і як захиститися

Гринчевська наголошує, що "чорні кредитори" можуть бути доволі небезпечними для людей, які скористалися їх послугами.

Наприклад, такі недобросовісні кредитори можуть продавати персональні дані своїх позичальників, можуть змінювати умови в кредитному договорі, не попередивши клієнта, або ж може бути і ще гірший випадок – це втрата майна (якщо це кредит під заставу), – пояснила експертка.

Отже, є декілька методів, за якими діють такі кредитори:

  • можуть використовувати, на перший погляд, доволі привабливу рекламну кампанію. Наприклад: "Оформить кредит готівкою під 0,01% в день**". Але часто позичальникам не пояснюють, що може означати ці дві зірочки, а це може бути додаткові витрати, які клієнт понесе в разі оформлення кредиту);
  • використовувати фішинг: недобросовісні кредитори використовують шаблон сайту фінансової установи, яка має ліцензію.

Гринчевська наголошує, що якщо ще "на старті" у позичальника є сумніви, то потрібно одразу ж перевірити, чи така організація має ліцензію або попросити менеджера показати таку ліцензію. Також варто звернути увагу на умови, на вимоги до позичальника, на умови кредитного договору. А коли вже права людини порушені, то обов'язково потрібно звернутися в правоохоронні органи.

Якщо позичальник отримав позику від "чорних кредиторів" і пізніше про це дізнався, то найкраще рішення – це якомога швидше повернути гроші. Інший момент, якщо позичальник не повертає отриману позику повністю або частково, то тут можуть початися неприємності. Адже в наш час від когось сховатися важко. Про нас є багато доступної інформації навіть в соцмережах. Тому можуть і "жорстко копати" або погрожувати. Тут зразу наголошу, якщо порушуються ваші права, треба звертатися в поліцію, – пояснила Гринчевська.

Врешті вона додала, що навіть якщо людина мала справу з такими кредиторами, то на кредитну історію це не впливає. Оскільки такі кредитори не мають ліцензії на надання кредитних послуг, то й не можуть передати інформацію про позичальника в Бюро кредитних історій. Тому, за словами експертки, співпраця з "чорними кредиторами" може повпливати лише на отримання дуже негативного досвіду.

Як можна втратити житло через кредит

Раніше ми розповідали, що через кредит нерухомість можна втратити у двох випадках:

  • коли житло було заставним майном по кредиту;
  • коли житло не було заставою, однак сума заборгованості вже перевалила за 20 мінімальних зарплат (понад 130 тис. грн).

Загалом житло має стягуватись в останню чергу, коли вже людина зовсім не може повернути борг. Однак інколи виконавці можуть порушувати цей порядок. Читайте детально, як відбувається таке стягнення заборгованості.

Також раніше ми писали про те, які кредити й в яких банках доступні для українців під час воєнного стану. Читайте і про те, що таке реструктуризація і як це допоможе з обтяжливим кредитом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.