Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Змініть цю професію негайно: які спеціалісти можуть залишитися без роботи

Повномасштабна війна нанесла великий удар по ринку праці в Україні, і якщо частині спеціалістів довелось шукати нову роботу, то для декого її взагалі може не бути

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вакансій дуже мало, але для деяких професій їх може не бути взагалі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

За прогнозами Міжнародної організації праці, у 2022 році зайнятість в Україні буде майже на 2,5 млн робочих місць меншою, ніж за підсумками минулого року. Хвиля скорочень прокотилася країною у перші місяці повномасштабної війни. Компанії змушені були зменшити зарплати або ж взагалі їх не виплачувати протягом певного періоду. А кількість вакансій скоротилася до надзвичайно низьких позначок.

Восени ситуація покращилась, але все ще проблем на ринку праці багато. Зокрема, частина працівників може просто залишитись без роботи. Редакція Pro Гроші поспілкувалась із Валентиною Бардадим, експерткою з працевлаштування, і розібралась, які професії стали найменш затребуваними під час війни й що з цим буде далі.

Складнощі можуть виникнути в багатьох

Загалом, за прогнозом Міністерства економіки, до кінця року рівень безробіття сягне 30%. Конкуренція серед пошукачів роботи зараз висока: на одну вакансію можуть претендувати від 10 людей, а то і понад 20. Але проблема ще й у тому, що для деяких професій пропозицій роботи набагато менше, ніж для інших.

За даними сервісів з пошуку роботи найбільш затребуваними зараз є менеджери з продажу, продавці-консультанти, водії, бухгалтери та кухарі. Але є і список тих, у кому роботодавці не зацікавлені.

Як розповіла Валентина Бардадим, серед тих фахівців, які стикаються з найбільшими проблемами при працевлаштуванні наразі в Україні, є такі:

  • юристи;
  • страхувальники;
  • турагенти;
  • рієлтори;
  • державні службовці;
  • освітяни;
  • кошторисники;
  • диспетчери;
  • працівники банківської сфери.

Однак це не вичерпний перелік спеціалістів, яким під час війни дуже складно з новою роботою.

Низький попит на персонал й у видобувній та оброблювальній промисловості. Щоб знайти роботу, людям доводиться перекваліфіковуватися, а особливо тим, які мають креативні професії. Це актори, журналісти, працівники музеїв, копірайтери і так далі.
Валентина Бардадим

Валентина Бардадим

Експертка із працевлаштування

Так, експертка зазначає, що криза зачепила усі без винятку професійні сфери. Але при цьому перерахованим вище спеціалістам найважче. Є й інша складність, яка стосується тих, хто працював у офісі. Зараз компанії масово переходять на віддалену роботу, і тому вони переважно пропонують дистанційний режим.

Що із зарплатами та чого чекати в майбутньому

Загалом, за словами експертки, рівень заробітної плати в гривневому еквіваленті не змінився. На сайтах з вакансіями молодшим юристам пропонують близько 12 000 грн, юристам-господарникам 20 000 грн. Турагент може розраховувати на 17 500 грн, рієлтор на 30 000 грн, а вчителям пропонують від 8 000 до 15 000 грн. Але якщо рахувати зарплати у валютному еквіваленті, то через інфляцію та підвищення курсу долара вони значно знизилися в порівнянні з довоєнним періодом.

При цьому дещо зменшилась бонусна система у сфері продаж та закупівель. А деякі компанії зменшили додатковий компенсаційний пакет. Тобто, людям більше не пропонують такі "плюшки", як спортзал, медична страховка, розвіз тощо.

Бардадим каже, що для тих, кому зараз майже не пропонують роботу, ситуація і далі буде поганою. Шансів продовжити діяльність у цій же сфері стає менше, і скоріш за все декому доведеться змінити професію.

Насправді більшість із цих професій не будуть актуальними, а скоріше за все трансформуються в інші . Буде суміщення цих позиції із іншими посадами, така собі оптимізація. Вони будуть як поодинокі потреби , але не масові, – пояснила експертка.

Ми вже писали раніше про те, що люди самі готові змінювати спеціальність, аби лише отримати роботу. Крім того, багато хто готовий йти на поступки в питанні зарплати. Але це стосується не всіх. Бо майже 40% опитаних пошукачів роботи сказали, що не готові поступатися бажаним рівнем заробітків.

В Україні спростили умови працевлаштування для іноземців

Раніше ми розповідали, що у жовтні до законодавства внесли зміни, згідно з якими, коло іноземців, яким можуть безплатно видавати дозвіл на працевлаштування, розширилось. Зокрема це стосується студентів та людей, які стримували збройну агресію Російської Федерації.

Щоб отримати дозвіл на таке працевлаштування, потрібний спеціальний перелік документів. Водночас не всі іноземці чи особи без громадянства зможуть цим скористатися, оскільки є певні обмеження. Читайте, як тепер діятимуть умови працевлаштування для іноземців.

Читайте також про те, яку роботу та зарплату пропонують українцям в Польщі, і що буде з нашими грошима до кінця цього року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.