Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Забудьте про "Вовка з Волл-стріт": що таке акції і як правильно на них заробляти

Фінансова експертка пояснила, що таке акції і як можна заробити на купівлі цінних паперів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Акції є ризикованою, але прибутковою інвестицією

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Цінні папери можуть принести надзвичайно великий прибуток у короткий термін, але це завжди ризик. Мабуть, усі бачили, як "Вовк з Волл-стріт" заробляв мільйони, продаючи своїм клієнтам "сміттєві" акції.

Це приклад нерозумного інвестування, яке привело сотні людей до втрати заощаджень і збагатило афериста. Але ж, якщо робити все правильно і добре розібратись у питанні, можна отримати непогані гроші. Саме тому фінансовий планер iPlan.ua Уляна Гринчевська розповіла і пояснила, що таке акції і як на них заробити.

Що таке акції?

Якщо ви новачок у сфері інвестування, то перед початком здійснення своїх перших інвестицій, потрібно трішки глибше зануритися в це питання.

Одним зі способів інвестувати гроші є купівля акцій різних компаній. Коли людина купує конкретну акцію компанії, то має розуміти, що вона купує частку компанії.

Часто може виникати питання, а для чого компанії ділитися своєю часткою вже створеного та існуючого бізнесу? Насправді все просто. Адже при інвестуванні в акції виграють дві сторони. Емітент акцій залучає додаткові кошти на розвиток бізнесу, на новий проєкт, на впровадження нових технологій. А інвестор, який купив акції — має можливість отримувати "винагороду" і не тільки.
Уляна Гринчевська

Уляна Гринчевська

Фінансова радниця Iplan.ua, практикуючий банкір

Дивіденди — це дохід, який отримує інвестор за результатами розподілу чистого прибутку компанії. Зараз, за словами експертки, популярні акції таких компаній як Apple, Netflix, Coca-Cola, Tesla тощо. Тому, коли ви купуєте акції таких компаній, ви стаєте учасником цього потужного бізнесу.

Які акції купувати?

Одна з цікавих фраз Воррена Баффета — "Купуйте акції тільки тих компаній, чия продукція подобається вам особисто".

Основна ціль інвестора при вкладанні коштів в акції — це примноження свого капіталу та реалізація своїх цілей. Тому, виникає доволі логічне питання: а як заробити на акціях?

Інвестор має відповісти на питання: А для чого я хочу інвестувати? Які мої фінансові цілі? В якій валюті я хочу інвестувати? Який термін інвестування? Після відповідей на ці питання, переходимо до практичних дій, — пояснює Гринчевська.

Спробуємо описати шлях інвестора у три кроки:

  • інвестор реєструє рахунок у брокера (це може бути Interactive Brokers, Saxo Bank тощо);
  • поповнює брокерський рахунок;
  • купує бажані акції на фондовому ринку.

P.s. На час воєнного стану є обмеження НБУ щодо поповнення закордонних рахунків та є конкретні методи поповнення рахунку.

Інвестор заробляє на акціях, якщо ціна на акцію зростає або ж отримує дивіденди, пояснює експертка. Наприклад, ціна на акції Google з 2017 року і по сьогодні зросла з 47 до 96 доларів.

Було б помилково вважати, що акції – це "чарівна таблетка", яка може допомогти легко та швидко збагатитися. Адже, інвестуючи свої кровно зароблені гроші на фондовий ринок та купуючи акції, інвестор несе ризик втрати свого капіталу.

Ризик з'являється тоді, коли в компанії настає кризовий період і ціна на акцію починає падати (наприклад, продаж товарів компанії зменшився, або компанія не отримала очікуваний прибуток, або настання фінансових криз, або через "цікаві" вислови в соцмережах засновників компанії). Насправді є багато причин падіння цін на акції.

Щоб розвіяти "присмак швидкого збагачення" Гринчевська радить згадати деякі приклади:

  • ціна на акції Nokia з 2000 року впали на 90%, навіть за 22 роки ціна на акції даної компанії не відновилася;
  • ціна на акції Zoom опустилася з 599 дол. (у 2020 році) до 72 дол. (у 2022 році).

І тому, щоб наше інвестування не виглядало, як "гра в рулетку власного капіталу", потрібно перед інвестуванням визначити свій ризик-профіль та скласти власний портфель для інвестування з різних активів,— розповідає фінансовий консультант.

Один з гарних способів зменшити ризиковість активів, це купувати вже готовий набір, де є багато акції різних компанії, наприклад, ETF-фонд на індекс S&P500 — IVV (даний фонд охоплює 500 компаній, тобто купуєте акцію фонду, а по факту, володієте частинкою багатьох компаній).

Напряму у фондовий ринок у нас немає можливості інвестувати, але є ряд брокерів, які надають українцю таку можливість. Як варіант, брокери які варті уваги інвесторів — Interactive brokers, Saxo bank, але експертка наголошує, що це не є інвестиційною порадою.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні введуть нове податкове зобов’язання. Також ми повідомляли, що буде за подання хибної податкової декларації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.