Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фінансова пастка? Скільки діє кредит, якщо його не платити

Сайт Pro Гроші разом з експертом розповідає, чи може фінустанова анулювати борг

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці продовжують брати кредити

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Навіть під час війни в Україні можливо взяти кредит. Однак потім не всі українці можуть повернути борг. Більшість думає, якщо не платити три роки, то він автоматично анулюється за строком давності. Однак це не так.

Про це пише сайт Pro Гроші.

Скільки діє кредит, якщо його не платити?

Згідно з чинним законодавством сплив позовної давності анулює борг. Однак у випадку звернення кредитора до суду із вимогою про погашення кредиту після спливу позовної давності, ви можете посилатися на наслідки спливу позовної давності. А це є самостійною підставою для відмови в позові.

Вже у випадку відмови у задоволені його вимоги в суді кредитор може самостійно списати (простити) борг, і в цьому випадку кредитне зобовʼязання припиниться.

Однак зверніть увагу, що фінустанови зазвичай в кредитному договорі передбачають збільшену позовну давність (закон не обмежує це право) в 5-10 і більше років.

"Також існує можливість поновлення позовної давності або визнання поважними причин пропуску позовної давності в суді", – стверджує адвокат та керуючий партнер Адвокатського об‘єднання "КОГНІТОР" Дмитро Величко.

Перевірка кредитної історії: як це зробити

Раніше ми вже вам розповідали про те, що під час війни банки часто відмовляють українцям у кредитах. Все через те, що вони досить прискіпливо перевіряють дані позичальників. Однак ви можете самостійно перевірити свою кредитну історію.

Цей процес завжди здійснюється через Українське бюро кредитних історій (УБКІ). Та зверніть увагу, що заявку на перевірку можна подати у різні способи:

  • безпосередньо на сайті УБКІ;
  • через додаток УБКІ;
  • через Приват 24;
  • у відділенні банку;
  • через пошту;
  • через чат-бот "Кредитна історія" у Viber та Telegram.

Чи можна узяти кредит, а потім відмовитися від коштів?

Згідно з українським законодавством ви можете скасувати оформлення кредиту. Це навіть можна зробити без пояснення причини, однак лише впродовж 14 календарних днів з дати оформлення.

Виходить, якщо ви зрозуміли, що вам більше не треба кредитні гроші, то протягом двох тижнів у вас є можливість відмовитись від коштів. Та памʼятайте, що так можуть зробити не всі. Це стосується лише тих позичальників, у яких це прописано в договорі про кредит. Читайте детально про те, як відмовитись від боргу за 14 днів.

Раніше ми розповідали про кредит, за який українцям не потрібно сплачувати відсотки. Також ми писали, що в Україні запрацювала нова програма для пошуку роботи, у клієнтів ПриватБанку безслідно зникають SWIFT-перекази. Також радимо почитати, що ПриватБанк відмовив колишній клієнтці в послузі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.