Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відсотки можна не платити: який вигідний кредит доступний українцям

Українці в складних життєвих обставинах зможуть отримати допомогу на відкриття бізнесу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Безробітні можуть отримати гроші на відкриття власної справи

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

З початку війни чимало людей втратили роботу та залишилися без засобів до існування. Аби підтримати малозабезпечених осіб, уряд відновив програму "Рука допомоги", спрямовану на надання безвідсоткового кредиту.

Деталі повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики.

Держпрограму розробили та запустили ще в 2016-2018 рр. спільно зі Світовим банком. Тоді право на отримання коштів мали мешканці Львівської, Полтавської, Харківської, Донецької, Житомирської, Чернігівської областей. Як результат – 237 учасників, які вдало пройшли всі етапи та здобули заповітні гроші на відкриття власної справи.

"Рука допомоги" – це проєкт, яким можуть скористатися безробітні працездатні українці з малозабезпечених сімей для започаткування особистого бізнесу. Їм виділяють 100 тисяч гривень на закупівлю обладнання та матеріалів, необхідних, щоб розпочати підприємницьку діяльність. При цьому відсотки за кредит не нараховуються.

Алгоритм участі в державній програмі наступний:

  • розробити бізнес-план і презентувати його спеціальній комісії в місцевому центрі занятості;
  • після погодження – створити юридичну чи фізичну особу-підприємця протягом 30 календарних днів;
  • отримати 100 тисяч терміном на 3 роки та купити на цю суму потрібне устаткування;
  • після закінчення строку кредитування віддати позику в повному обсязі одним платежем (за 30 днів) або частинами відповідно до погодженого графіка.

Важливо, що позичальник може не повертати суму допомоги в кількох випадках. Зокрема якщо за 3 роки сплатив податки, збори і ЄСВ, що разом перевищують 100 тисяч гривень. До речі, при погашені заборгованості з розміру кредиту потрібно вирахувати всі сплачені податки. Другий випадок списання боргу – працевлаштування в перший рік роботи не менше 2-х осіб із малозабезпечених сімей строком на 2 роки чи більше.

Зазначимо, що український уряд виділив з бюджету 9,6 млн грн на реалізацію програми.

Реструктуризація кредитів для ВПО

Переселенці та особи, які проживають територіях, найбільше постраждалих від бойових дій, мають змогу оформити реструктуризацію на кредити, які брали раніше. Йдеться про кошти, які були витрачені на лікування, ремонт житла, купівлю побутової техніки, відпочинок або навчання.

Втім у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України зауважують, що процедура не буде розповсюджуватися на споживчі позики, які вже були реструктуризовані, взяті з метою придбання житла/автомобіля, мають низьку річну процентну ставку.

Можливість скористатися відстрочкою мають переселенці на державному обліку, мешканці території, де велися чи ведуться активні бойові дії, громадяни, які виїхали з таких областей, а також українці без простроченої заборгованості станом на 24 лютого 2022 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто може отримати пільгову іпотеку від держави. Також ми повідомляли, що в Україні запровадили нову програму для пошуку роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.