Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У клієнтів ПриватБанку безслідно зникають SWIFT-перекази: як повернути гроші

Фахівець банку не знайшов проблеми в системі, тож направив клієнтку до банку-відправника

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Клієнтка ПриватБанку не отримала SWIFT-переказ

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українка не отримала SWIFT-переказ за реквізитами, які раніше використовували при нарахуваннях на картку. Працівник ПриватБанку не допоміг клієнтці знайти та повернути втрачені кошти.

Скаргу опублікували на порталі Мінфін у розділі відгуків.

Користувачка, зареєстрована під ніком lbeluchenko, розповіла, що 7 березня їй відправили SWIFT-переказ, а 8 березня прийшло підтвердження успішності транзакції. Втім 15 березня, тиждень потому, кошти так і не надійшли на рахунок. З цим питанням клієнтка звернулася до чату підтримки ПриватБанку, де фахівець, не знайшовши проблем у системі, рекомендував розбиратися з банком-відправником.

"Вже майже 2 роки мені надсилають перекази за одними реквізитами, і все було нормально до цього моменту. Оператор вказала на те, що SWIFT-код невірний, на що я відправила скріншоти про успішні трансфери з цим же кодом. Але отримала відповідь: я витрачаю час оператора, і вона б могла зараз обслуговувати інших клієнтів, що на мою думку дуже непрофесійно говорити", – зауважила авторка скарги.

Вона уточнила, що читала подібні відгуки про втрату коштів на порталі Мінфін, причому в багатьох випадках відповідь від ПриватБанку була наступною: вирішити проблему можна за допомогою запиту на пошук, який коштує 85 доларів. "Але, зрозуміло, в оператора не було часу, щоб дати мені цю інформацію", – написала клієнтка.

Представники фінустанови відреагували на звернення жінки та зауважили, що за наданими квитанціями під час спілкування з оператором чату було неможливо точно перевірити стан SWIFT-переказу. Їй порадили ще раз зв’язатися з працівником, надавши SWIFT-протокол англійською мовою від відправника.

Кошти з-за кордону часто зникають

Раніше ми писали про схожий випадок з клієнтом ПриватБанку. Він очікував на зарахування коштів з Бельгії, які виділила Єврокомісія на проєкт у рамках співпраці. У чоловіка на руках були підтверджувальні документи від закордонної фінустанови про успішне відправлення суми. Повернення чи блокування транзакції також не зафіксували, отже гроші мали без проблем надійти на карту.

Але цього не сталося. У ПриватБанку сказали, що фінанси на рахунок IBAN не поступили, виходить, вони зникли в невідомому напрямку. Втім, згідно з відповіддю Національного банку на офіційний запит, неможливим є інцидент, коли кошти не повернулися відправнику, та водночас банк організації-отримувача їх не має.

Зауважимо, зазвичай між фінустановами існують прямі комерційні відносини, але інколи в процесі переказів беруть участь банки-посередники, що збільшує вартість та час транзакції. Можливо, саме через це у клієнта могли виникнути труднощі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що 56 тисяч грн "розчинилися" у повітрі, і розповідали, як клієнт ПриватБанку втратив кошти. Також ми повідомляли, як українець "обпікся" на державній позиці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.