Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бігом за кредитом? На яких умовах банки пропонують позики українцям

Якщо порівняти з січневими показниками, то ставки стали більшими на 0,3 в.п

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як змінилися умови видачі кредитів в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські банки продовжують поступово відновлювати стабільну, наскільки це можливо на тих чи інших територіях, роботу. Зокрема і щодо кредитування. Так, середні відсоткові ставки за новими кредитами банків для населення у лютому 2023 року у національній валюті становили 36 % річних

Про це свідчать оперативні дані Нацбанку.

Якщо порівняти з січневими показниками, то ставки стали більшими на 0,3 в.п. Тим часом ставки за новими кредитами для населення в іноземній валюті знизилися з 7,2% до 5,1% річних.

Натомість ставки за гривневими кредитами для підприємств у лютому зросли з 19,5% до 20,5% річних, а за валютними навпаки — знизилися з 5,9% до 5,5%.

Щодо кредитного портфеля фінустанов, то тут ситуація наступна: у лютому обсяг скоротився на 1,3% до 987 млрд гривень.

Для населення показники скоротилися на 1,5% до 207 млрд гривень, а для підприємств скорочення сталося на 1,2% до 757 млрд гривень.

Перевірка кредитної історії: як це зробити

Під час війни банки почали часто відмовляють українцям у кредитах, адже тепер фінустанови дуже прискіпливо перевіряють дані позичальників. Але свою кредитну історію можна перевірити самостійно.

Цей процес завжди здійснюється через Українське бюро кредитних історій (УБКІ), але заявку на перевірку можна подати у різні способи:

  • безпосередньо на сайті УБКІ;
  • через додаток УБКІ;
  • через Приват 24;
  • у відділенні банку;
  • через пошту;
  • через чат-бот "Кредитна історія" у Viber та Telegram.

Чи можна узяти кредит, а потім відмовитися від коштів?

Згідно з українським законодавством людина може скасувати оформлення кредиту без пояснення причини впродовж 14 календарних днів з дати оформлення. Тобто, у кредитних грошах може відпасти потреба, і протягом двох тижнів є можливість від грошей відмовитись.

При цьому таку опцію матимуть лише ті позичальники, в яких це прописано в договорі про кредит. Читайте детально про те, як відмовитись від боргу за 14 днів.

Раніше ми розповідали про кредит, за який українцям не потрібно сплачувати відсотки. Також ми писали, що в Україні запрацювала нова програма для пошуку роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.