Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Звільнення строковиків та вручення повісток непридатним: головне про мобілізацію за тиждень

Ми зібрали головні новини поточного тижня про строковиків, призовників та військовослужбовців

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Багато українців цікавляться різноманітними питаннями щодо мобілізації

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація чоловіків віком від 18 до 60 років і начебто вже громадяни знають відповіді на всі питання щодо відправки на військову службу та її проходження. Однак, іноді трапляються ситуації, через які виникає все більше додаткових питань у призовників та військовослужбовців.

Редакція Pro Гроші зібрала головні новини про мобілізацію та військову службу цього тижня.

До якого віку можуть служити українці під час війни?

Загалом, згідно з ч. 1 ст. 22 Закону України "Про військовий обов’язок та військову службу", встановлено такий граничний вік:

  • для військовослужбовців рядового, молодшого сержантського і старшинського складу – до 45 років;
  • для військовослужбовців старшого сержантського і старшинського складу – до 50 років;
  • для військових вищого сержантського і старшинського складу – до 55 років;
  • для молодших офіцерів – до 45 років;
  • для майорів (капітанів 3 рангу), підполковників (капітанів 2 рангу) – до 50 років;
  • для полковників (капітанів 1 рангу) – до 55 років;
  • для військовослужбовців вищого офіцерського складу – до 60 років.

Таким чином деякі українці стверджують, що граничний вік перебування на військовій службі становить 45 років. Так, вони дещо праві, але ці пункти застосовуються виключно у мирний час.

До того ж п. 7 Закону України передбачає, що в особливий період, як зараз, військовослужбовці рядового, сержантського, старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу можуть перебувати на службі до 60 років. Якщо мова про вищий офіцерський склад, для них встановлено 65 років.

Де можуть служити обмежено придатні особи?

Після проходження медогляду військово-лікарська комісія (ВЛК) виносить рішення в індивідуальному порядку та вказує на види робіт, які протипоказані людині, враховуючи її військову спеціальність, вік, займану посаду тощо.

Наразі існує три види робіт, до яких дозволено залучати при визнанні обмеженої придатності. Йдеться про службу в:

  • частинах (підрозділах) забезпечення;
  • військових комісаріатах;
  • установах, організаціях, навчальних закладах.

З якою проблемою стикнулися призовники через воєнний стан?

Йдеться про те, що на період воєнного стану в Україні скасували демобілізацію строковиків, які з 2020 року проходять службу. Це означає, що їх не можуть звільнити у запас та відправити на заслужений відпочинок. Також їх заборонено залучати їх до бойових дій.

Наразі питання про звільнення строковиків стає дуже актуальним, але після скасування весняного призову, звільнення в запас тих, хто відслужив терміни строкової служби, можливе "не раніше оголошення в установленому порядку демобілізації". Тож, поки не закінчиться війна, строковики не мають змоги отримати звільнення.

Чи можуть мобілізувати людину з ІІІ групою інвалідності?

Така група інвалідності передбачає легкі розлади здоров’я, з якими людина все ж таки може воювати, але це можна робити різними способами. Наприклад, можна підносити боєприпаси, копати траншеї чи готувати їжу тощо.

Тобто, чоловіків з ІІІ групою інвалідності таки можуть мобілізувати. Проте після проходження військово-лікарської комісії та підтвердження якихось проблем зі здоров'ям, особу можуть відправити на так звану альтернативну службу.

Чому повістки вручають людям з відстрочкою та непридатним?

Наразі ТЦК мають право перевіряти облікові дані й направляти осіб на проходження військово-лікарняної комісії. Йдеться навіть про тих, хто має відстрочку або бронювання. Однак, вручення повістки ще не означає, що людину 100% відправлять на фронт.

Якщо чоловік, який має відстрочку від призову, все ж таки отримав повістку, то він має прийти в ТЦК з документами, які підтверджують наявність відстрочки, та звірити військово-облікові дані.

Раніше ми розповідали, чи законно всюди вимагати військовий квиток. Також ми писали, чи можуть призвати в армію усіх членів однієї родини. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.