Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цінові "сюрпризи" листопада: за які продукти українці платитимуть більше

Через похолодання також ускладниться і процес зберігання продуктів та їх утримання, а це ще один фактор впливу на ціноутворення

Фото: УНІАН

Українці платитимуть більше

Фото: УНІАН

В Україні ціни на ринку можуть змінюватися ледь не щодня. На це впливає безліч факторів. Один з них – сезонність. Саме тому, наприклад, наступного місяця варто чекати чимале подорожчання певних продуктів.

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Які продукти точно стануть дорожчі

За словами експерта, в листопаді точно подорожчають усі продукти з борщового набору, адже сезонний фактор, який стримував ріст цін, завершився.

Ми вже закінчили збір врожаю і пожинається звичайне життя. Дешеві продукти та овочі щезли. Зараз ми будемо з вами переходити на той сезон, коли на ринку здебільшого будуть саме парникові продукти. Логічно, що вони коштуватимуть набагато дорожче, ніж ті, які ростуть з відкритого ґрунту, – говорить Олег Пендзин.

Через похолодання також ускладниться і процес зберігання продуктів та їх утримання, що теж має вплив на ціноутворення.

Саме тому період дешевих продуктів вже завершився і ми з вами переходимо до традиційних цифр, які ми звикли бачити. Тут немає якихось надзвичайних речей, адже таке відбувається щорічно, – додає експерт.

На скільки більше платитимуть українці

За словами члена економічного дискусійного клубу, подорожчання, яке варто очікувати вже найближчим часом, буде не досить велике, як всі могли подумати. Варто очікувати збільшення вартості до 5%.

Все через покращений прогноз від Національного банку України, який обіцяє стрімкіше економічне відновлення спричинене низкою чинників.

Однак, зверніть увагу, якщо країна повернеться до відключень світла, які будуть повʼязані з атакою РФ, то це ще один фактор, який може повпливати на складність процесу зберігання продуктів, а отже і на їхнє здорожчання.

Для українців здорожчає хліб

Раніше ми вже розповідали про те, що ціни зростуть на 10% вже до кінця 2023 року. За словами президента Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) і директора ТОВ "Київ Хліб" Юрія Дученка, хліб дорожчатиме на фоні зростання вартості енергоносіїв і пального через їх оподаткування.

Також впливає на ціноутворення те, що в Україні дорога пшениця 2-го класу, яка потрібна пекарям для випікання хліба. Ще спостерігається дефіцит цього зерна на внутрішньому ринку.

Якщо вас зацікавила ця тема, то більше інформації про ціноутворення даного продукту на ринку ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші вже писав про новий зерновий коридор, який запускає Україна. Також ми розповідали вам про те, скільки тонн пшениці зможе експортувати Україна найближчого року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.