Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зернові протиріччя – який вплив на економіку України та чого чекати від Польщі

Відносини з сусідами загострилися саме на темі аграрної продукції, а потім відобразилися й на інших питаннях

Фото: ТГ Зеленського, pexels. Колаж: Pro Гроші

Поляки не хочуть, аби українське зерно було на їхній території

Фото: ТГ Зеленського, pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі у стосунках між Україною та Польщею зростає напруга. Це сталося після того, як Єврокомісія оголосила, що не буде продовжувати обмеження на імпорт сільгосппродукції з України після 15 вересня. Але Польща, Словаччина та Угорщина заявили про односторонні обмеження на українське зерно. І позиція поляків щодо заборони імпорту зерна є досить сильною.

Розповідаємо, як це вплине на Україну та чого чекати від сусіда надалі.

Як зернове ембарго з боку Польщі вплине на внутрішню економіку України

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький зазначив, що у поточній ситуації "польське сільське господарство ніколи не виграє в українського".

"Там кілька сотень тисяч ферм. Це зовсім інше сільське господарство", – говорить він.

У коментарі сайту Pro Гроші член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів, що відносини з поляками загострилися на темі зерна, а потім відобразилися на тому, що їхня країна не продовжує державної допомоги українським біженцям.

Вони одні з найбільших аграрних виробників в Європейському Союзі. Якщо ми хочемо йти у Європу, а ми хочемо, то нам не треба такий опонент як Польща. Адже треба шукати місце для аграрної української продукції на європейському рівні, – говорить експерт.

Сусідня країна не хоче, аби українське зерно було на її території, й вона всіма шляхами цього намагатиметься досягти. Однак на це питання піде мінімум півтора-два роки, а от результат буде невідомий, адже на такий період важко щось спрогнозувати, додає Пендзин і запевняє, що протягом цього періоду дана ситуація не дасть ніяких змін.

Чи припинить Польща допомагати Україні під час війни

Експерт запевняє, що цього точно не станеться, не дивлячись на всі суперечки. Адже основною рушійною силою, яка сьогодні формує позицію польського жителя – не любов до України, а страх перед російськими танками. Така сама ситуація з країнами Балтії.

Всі вони розуміють, поки стоїть Україна, то танків РФ не буде на їхній території, – додає Олег Пендзин.

Однак варто очікувати, що зміниться саме форма допомоги. Тобто, країна робитиме те, що їй вигідно, а саме:

  • воєнно-технічна допомога буде продовжуватися;

  • ремонт танків Leopard на території Польщі теж не зупиниться;

  • триватиме надалі підготовка українських вояків.

А от допомоги українським біженцям більше не буде, адже це полякам невигідно.

Все що буде давати українцям змогу боронити свою землю, а втому числі й Польщу, то допомога буде йти. До цього було чимало допомоги простому народу України, однак тепер буде допомога лише армії, аби війна не прийшла й на їхню територію, – запевняє експерт.

Звідси стає зрозуміло, що допомога не припиниться й від інших партнерів, адже за словами Олега Пендзина, ніхто не хоче воювати самостійно, а тому вони продовжують підсилювати Україну.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що країна Європейського союзу може перестати надавати допомогу Україні. Також ми повідомляли про неочікувану заяву Дональда Трампа.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.