Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Намагаються мобілізувати навіть з відстрочкою – що робити військовозобовʼязаному

Експерт запевняє, що навіть в такій ситуації насамперед не потрібно чинити опір представникам ТЦК

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військовозобовʼязані продовжують отримувати повістки в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час мобілізації робітники певних підприємств можуть отримати відстрочку. Однак що робити, якщо вам все одно видають повістку, вимагають прийти на ВЛК і мобілізуватись.

Про це розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Насамперед не потрібно чинити опір.

"Вам потрібно просто повідомити цим особам, що у вас є відстрочка. Якщо вони все одно наполягають на тому, щоб вручити вам повістку, можете взяти її. Та розписатися й одразу підготувати перелік документів, які дають право на відстрочку", – говорить експерт.

Подаєте письмову заяву до центру комплектації з тими документами, які дають вам право на відстрочку. А також додаєте заяву з проханням надати вам відстрочку.

"Якщо у вас зараз є вже право на відстрочку, я б радив завчасно направити таку заяву для отримання відстрочки від мобілізації, не чекаючи, коли вам вручать повістку", – додає адвокат.

Також він порадив особам, яких привезли незаконно проходити ВЛК, а вони мають право на відстрочку, вимагати адвоката.

Які обстеження мають пройти призовники?

Проходити медичне обстеження мають всі чоловіки призовного віку від 18 до 60 років. Після сформованих висновків військово-лікарською комісією (ВЛК) визначається придатність або непридатність чоловіка до військової служби.

Розпочинається медична комісія з того, що військовозобов'язані особи мають пройти такі обстеження:

  • рентген (флюорографію) органів грудної клітини;
  • загальний аналіз крові — крім стандартних лабораторних показників крові, визначають її групу, а також резус-фактор, якщо вони не зазначені у військовому квитку;
  • ЕКГ (електрокардіограму);
  • аналіз сечі;
  • громадянам старше 40 років повинні виміряти внутрішньоочний тиск, а також провести аналіз крові на цукор.

Після того, як висновки цих обстежень будуть готові, чоловіки мають відправитися на огляд до певних лікарів.

Коли призовнику загрожує кримінальна відповідальність

Раніше ми вже також писали, якщо військовозобов’язаний пройшов звіряння військово-облікових даних, медичну комісію для призову та уникнув відправлення до лав ЗС України у військову частину, то в такому разі настає вже кримінальна відповідальність.

Покарати такого військовозобов'язаного можуть за статтею 336 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період". Ухилянту загрожуватиме від 3 до 5 років позбавлення волі. Деталі тут.

Раніше ми розповідали, яку зарплату отримують лікарі та медсестри у 2023 році. Також ми писали, що робити військовому у разі відмови у проходженні ВЛК. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.