Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: яка проблема спіткала строковиків через воєнний стан

Строковики під час воєнного стану не можуть звільнитися у запас чи піти на службу, тож змушені безцільно проводити час у казармах

Фото: zoda.gov.ua, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Строковики в Україні не можуть звільнитися у запас чи потрапити на фронт

Фото: zoda.gov.ua, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні на період дії воєнного стану скасували демобілізацію строковиків, тобто молодих хлопців, які з 2020 року проходять строкову службу. Їх не можуть звільнити у запас і відправити на заслужений відпочинок, так само заборонено залучати їх до бойових дій.

На цю проблему звернув увагу адвокат Ростислав Кравець на своєму YouTube-каналі.

Фахівець зауважив, що в Україні необхідно принципово змінити підхід до питань мобілізації та строкової служби. Наразі виникла ситуація, коли строковики опинилися "в заручниках": вони довгий час перебувають у військових частинах і працюють на забезпечення української армії, але отримують за свою важливу службу 350-700 грн у місяць. Середня заробітна плата становить 420 грн, чого вистачає максимум на засоби гігієни.

"Їх не залучають до воєнних дій, їм не дають відпустки чи можливості навчатися. На сьогодні дійсно стає дуже актуальним питання про звільнення строковиків", – каже адвокат.

Річ у тім, що після скасування 12 квітня 2022 року президентом Володимиром Зеленським весняного призову, звільнення в запас тих, хто відслужив терміни строкової служби, можливе "не раніше оголошення в установленому порядку демобілізації". Отже, поки не закінчиться війна, строковики не мають змоги отримати звільнення.

На думку Кравця, вже зараз потрібно кардинально змінювати підхід до мобілізації: "Тому, що їм потрібно навчатись, заводити сім'ї, розвиватись. Вони не можуть роками сидіти в казармах, нічого не робити. Ми розуміємо, до чого це призводить".

Нардепи запропонували сумнівний вихід

23 березня поточного року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9140, який передбачає звільнення строковиків зі служби за відповідною заявою. Цей документ містить дві суперечливі позиції:

  • він нібито вирішує проблему, дозволяючи відставку;
  • водночас він фактично відкриває можливість територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки мобілізувати людину та відправити на фронт.

Протягом п’яти днів після звільнення ексстроковики повинні прибути в ТЦК і стати на військовий облік. Адвокат впевнений, що таких осіб одразу призвуть, адже вони мають досвід служби. Виходить, що полишення казарм означає не відпочинок і повернення до цивільного життя, а подальшу службу, але вже з ризиками для життя та здоров’я.

Ростислав Кравець закликав підписати петицію про звільнення строковиків та наголосив на необхідності дати їм мінімум 5-10 років добровільної можливості укласти контракт.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні хочуть запровадити нову підставу для звільнення з військової служби. Також ми повідомляли, як штрафують підприємства за порушення правил воєнного часу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.