Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: на яку службу відправляють обмежено придатних осіб

В особливий період обмежена придатність означає, що людину можуть призвати на службу, але тільки в конкретні місця

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Місця, куди можуть відправити на службу обмежено придатних

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Військово-лікарська комісія на основі результатів обстеження осіб видає висновок щодо придатності до служби. Якщо людину визнали обмежено придатною, їй не дозволяється служити в конкретних військах, зате відкрита дорога у визначені підрозділи.

Про це йдеться у наказі Міністерства оборони №402 від 14.08.2008.

Куди відправляють служити обмежено придатних

ВЛК виносить рішення в індивідуальному порядку та вказує на види робіт, які протипоказані людині, враховуючи її військову спеціальність, вік, займану посаду тощо. Загалом обмежено придатних осіб можуть мобілізувати в особливий період, але несення служби заборонене в:

  • високомобільних десантних військах;
  • плавскладі;
  • морській піхоті;
  • спецспорудах.

Втім існує три види робіт, до яких дозволено залучати при визнанні обмеженої придатності. Йдеться про службу в:

  • частинах (підрозділах) забезпечення;
  • військових комісаріатах;
  • установах, організаціях, навчальних закладах.

Відповідно до пункту Г 20.3 розділу II (Медичний огляд) зазначені особи можуть бути переоглянуті госпітальними (гарнізонними) ВЛК з метою медичної та соціальної реабілітації. Але процедура проводиться не раніше ніж через 3 роки після прийняття постанови про обмежену придатність до військової служби.

Граничний вік служби

Під час війни збільшується максимально можливий вік перебування на службі. Згідно з ЗУ "Про військовий обов’язок та військову службу" українці рядового, сержантського, старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу мають граничний вік 60 років. А для військовослужбовців вищого офіцерського складу встановлено 65 років.

Водночас законодавство може плутати громадян, оскільки визначає максимальний вік лише 45 років. Втім цей показник застосовується лише в мирний час, а в особливий період всі українці підпадають під пункт 7 ч. 1 ст. 22 Закону.

Граничний вік можуть знизити?

В Україні можуть розширити мобілізацію на досить велику групу громадян, а саме на чоловіків від 25 років, а не 27-ми, які не проходили строкову службу. Відповідний законопроєкт уже зареєстрували у Верховній Раді, а його прийняття означає, що призовників стане набагато більше.

За словами адвоката Тараса Никифорчука, зміни означатимуть, що українців готують до більш тривалої війни попри успіхи військових на полі бою та контрнаступ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі військові можуть отримати одноразову грошову допомогу та розповідав, за що та скільки виплатять. Також ми повідомляли, чому повістки вручають людям з відстрочкою та непридатним.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.