Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

45 років чи 60 років? До якого віку українці можуть служити під час війни

Деякі українці, посилаючись на законодавство, неправильно трактують пункт про граничний вік військової служби

Фото: Міноборони, УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Граничний вік служби під час війни становить 60 і 65 років

Фото: Міноборони, УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні під час особливого періоду, тобто коли введено воєнний стан і оголошено загальну мобілізацію, граничний вік перебування на військовій службі становить 60 і 65 років. Втім деякі громадяни, апелюючи законодавством, стверджують, що насправді цей віковий показник дорівнює 45 років.

Хто правий, і який граничний вік в Україні наразі, розповів адвокат Роман Сімутін.

Це питання чітко регулює ЗУ "Про військовий обов’язок та військову службу". Власне, саме на його норми посилаються прихильники думки, що максимально можливий вік перебування на військовій службі становить 45 років. Дійсно, відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону, встановлено такий граничний вік:

  • для військовослужбовців рядового, молодшого сержантського і старшинського складу – до 45 років;
  • для військовослужбовців старшого сержантського і старшинського складу – до 50 років;
  • для військових вищого сержантського і старшинського складу – до 55 років;
  • для молодших офіцерів – до 45 років;
  • для майорів (капітанів 3 рангу), підполковників (капітанів 2 рангу) – до 50 років;
  • для полковників (капітанів 1 рангу) – до 55 років;
  • для військовослужбовців вищого офіцерського складу – до 60 років.

Тож фактично підписники адвоката, які говорять про граничний вік 45 років, праві. Втім вони не зауважують, що ці пункти застосовуються виключно в мирний час, що наразі не актуально для України.

В пункті 7 зазначено, що в особливий період (який зараз введено) військовослужбовці рядового, сержантського, старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу можуть перебувати на службі до 60 років. Якщо мова про вищий офіцерський склад, для них встановлено 65 років.

"Трактування пунктів 1-6 ч. 1 статті 22 вказаного закону, де зазначено про граничний вік перебування на військовій службі до 45 років, стосується виключно проходження служби у мирний час. Немає значення, чи проходили ви службу та досягли граничного віку, бо ми всі підпадаємо під дію пункту 7, який обумовлений особливим періодом", – уточнив Роман Сімутін.

Як працює закон з військовими, виключеними з обліку

Адвокат також звернув увагу на цікавий момент, що стосується українців, виключених з обліку до внесення змін у законодавство. Власне, пункт 7 набрав чинності лише у грудні 2020 року. Оскільки закон не має зворотної дії, то не може бути застосований до осіб, які досягли граничного віку, встановленого на той період, – 45 років.

"А значить – виключених з обліку до грудня 2020 року не мали права мобілізувати", – наголосив фахівець.

Нагадаємо, влада має намір розглянути законопроєкт №9281, яким пропонують змінити мінімальний вік для призову осіб без досвіду військової служби. Якщо пропозицію приймуть, то загальна мобілізація торкнеться придатних та обмежено придатних чоловіків за станом здоров'я від 25, а не 27 років.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що деякі військові можуть отримати одноразову грошову допомогу. Також ми повідомляли, чому повістки вручають людям з відстрочкою та непридатним.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.