Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чому повістки вручають людям з відстрочкою та непридатним

Певну категорію українців можуть призвати на службу до лав ЗСУ лише за їхньою згодою

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці продовжують отримувати повістки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Всіх військовозобов'язаних чоловіків від 18 до 60 років можуть мобілізувати, адже в Україні вже понад рік триває воєнний стан. Однак іноді трапляється таке, що повістку можуть отримати навіть люди з інвалідністю або ті, у кого є відстрочка.

Про це пише НВ.

Вручення повістки ― це не 100% негайна мобілізація до лав Сил оборони України. Звичайно, є шанс бути мобілізованим. Однак є люди, які мають право на відстрочку від мобілізації, заброньовані за органами влади чи підприємствами, або ті, хто після проходження військово-лікарської комісії не можуть бути призвані — наприклад, отримали висновок про непридатність.

Виходить, що ТЦК має право перевіряти облікові дані й направляти осіб на проходження військово-лікарняної комісії. Йдеться навіть про тих, хто має відстрочку або бронювання.

Однак памʼятайте, якщо у вас є документи, які підтверджують право на відстрочку за статтею 23 Закону про мобілізацію, то працівники ТЦК не можуть примусово мобілізувати вас.

Чому повістки отримують особи з інвалідністю ― що робити

Особи з інвалідністю мають право на відстрочку від мобілізації відповідно до статті 23 ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Якщо ви у такому випадку отримали повістку, то маєте прийти в ТЦК з документами, які підтверджують інвалідність, та звірити військово-облікові дані. Призвати таких людей на службу можуть лише за їхньою згодою і за місцем проживання.

Кого не мобілізують примусово

Законодавством гарантовано право на відстрочку усім категоріям чоловіків та жінок, вказаних у статті 23 ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Відстрочку дають:

  • за станом здоров’я;

  • для навчання;

  • через бронювання на роботі;

  • для викладання або заняття наукою;

  • за професійною діяльністю;

  • за сімейними обставинами.

Коли призовнику загрожує кримінальна відповідальність

Раніше ми вже також писали, якщо військовозобов’язаний пройшов звіряння військово-облікових даних, медичну комісію для призову та уникнув відправлення до лав ЗС України у військову частину, то в такому разі настає вже кримінальна відповідальність.

Покарати такого військовозобов'язаного можуть за статтею 336 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період". Ухилянту загрожуватиме від 3 до 5 років позбавлення волі. Деталі тут.

Раніше ми вже розповідали, яку зарплату отримують лікарі та медсестри у 2023 році. Також ми писали, що робити військовому у разі відмови у проходженні ВЛК. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.