Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи можуть призвати в армію усіх членів однієї родини

За словами експерта, до армії під час воєнного стану призивають усіх громадян, які здатні виконувати військовий обов'язок

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські закони дозволяють мобілізувати усю сім'ю під час війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Мобілізація в Україні передбачає, що забрати до армії можуть навіть усю сім'ю. Усе тому, що у чинному законодавстві відсутні норми щодо точної кількості осіб з однієї родини, яких можуть мобілізувати під час воєнного стану.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець.

За словами експерта, можуть мобілізувати і чоловіка, і дружину, і повнолітніх дітей, якщо вони підлягають мобілізації.

Водночас не підлягають призову громадяни, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення АТО чи ООС або повномасштабного вторгнення РФ. Близькі родичі, це:

  • чоловік:
  • дружина;
  • син;
  • донька;
  • батько;
  • мати;
  • дідусь;
  • бабуся;
  • брат;
  • сестра.

До того ж згідно зі ст. 2 ЗУ "Про військовий обов’язок і військову службу", уникнуть мобілізації сім'ї, у яких на вихованні є неповнолітні діти, яких не можна залишити без нагляду когось із батьків.

"Якщо у родині є неповнолітні діти, то чоловіка можуть мобілізувати, а вже дружину – ні! Але, якщо усі діти повнолітні, то можуть забрати і чоловіка, і дружину, і повнолітніх дітей. Тобто усю родину", – зазначив Ростислав Кравець.

Чи можна відмовитися від мобілізації

Проблема у тому, що відмова від мобілізації під час воєнного стану розцінюється як ухилення від призову. Як пояснював раніше юрист Ілля Шипко, за це військовозобов'язані чоловіки можуть понести кримінальну відповідальність.

Станом на зараз в українському законодавстві не передбачена можливість добровільної відмови від мобілізації. Згідно із Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", існує лише певний перелік підстав, за яких громадянин може отримати відстрочку від мобілізації.

"Якщо проаналізувати Єдиний державний реєстр судових рішень, то можна знайти цікаві справи про те, що деякі громадяни все ж пишуть відмови від мобілізації у ТЦК СП з зазначенням обставин, у зв’язку з якими вони відмовляються від проходження військової служби. Така відмова є підставою для притягнення такої особи до відповідальності", – підкреслив експерт.

Раніше стало відомо, що уряд планує переглянути виплати українським військовим. Також ми писали, кого з працівників неможливо забронювати від призову.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.