Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні — чи заберуть на війну людину з ІІІ групою інвалідності

Розбирались, что робити якщо чоловікові, якому встановлено групу інвалідності, вручили повістку під час загальної мобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Людина з інвалідністю не повинна ігнорувати повістку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В нашій країні вже понад рік триває загальна мобілізація для чоловіків віком від 18 до 60 років. Але, згідно з українським законодавством, призову наразі не підлягають деякі чоловіки.

Сайт Pro Гроші дізнавався, чи можуть забрати на війну людину, якій встановлено інвалідність ІІІ групи.

Згідно зі статтею 23 Закону у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ("Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації"). Встановлення інвалідності відбувається в установленому порядку, а тимчасової непридатності – відповідно до висновку військово-лікарської комісії (ВЛК).

Відправити на війну можуть тільки за згодою

У тому випадку, якщо ВЛК визнала військовозобов'язаного тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров’я, то він має відстрочку на термін до шести місяців. Після цього чоловік повинен має пройти військово-лікарську комісію.

У цій самій 23 статті зазначено, що особи з інвалідністю у зазначений період таки можуть бути призвані на військову службу. Але це відбувається за їхньою згодою і лише за місцем проживання. Відтак можна дійти висновку, що чоловіків з ІІІ групою інвалідності можуть мобілізувати за їхньою згодою.

"Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому – дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання", – йдеться у 23 статті Закону.

Але слід мати на увазі, що людина з інвалідністю не повинна ігнорувати вручення повістки. Якщо її вручили, то необхідно з'явитися до військкомату у зазначений час із документами, які підтверджуватимуть інвалідність. Такими документами є:

  • довідка до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації №157-1/о),
  • або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
  • або пенсійне посвідчення,
  • або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в якому зазначено групу та причину інвалідності,
  • довідки для отримання пільг особою з інвалідністю, яка не має права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, що затверджена Мінсоцполітики.

Чи можуть мобілізувати людину з ІІІ групою інвалідності – думка адвоката

За словами правника Івана Ліберман, ІІІ група інвалідності – це "легка інвалідність". Вона передбачає й легкі розлади здоров’я, з якими людина все ж таки може воювати.

"Брати участь у бойових діях можна у різний спосіб. Можна підносити боєприпаси, копати траншеї чи готувати їжу тощо. Тобто служба у війську ЗСУ може бути абсолютно різною, так звана альтернативна служба," – зазначає адвокат.

Відтак, на думку адвоката, чоловіків з ІІІ групою інвалідності таки можуть мобілізувати. Підставою для цього може слугувати те, що громадяни України повинні служити у війську відповідно до законодавства.

Окрім того, на його думку, мобілізація чоловіків з інвалідністю III групи можлива, адже ще до війни багато українців підробили собі посвідчення з цією групою інвалідності. Робили це заради соцвиплат, пільг, поїздок до санаторіїв тощо.

"Таким чином, багато здорових людей, у яких немає інвалідності, зараз будуть тимчасово за згодою, а потім і обов’язково служити у війську", – підсумував адвокат Іван Ліберман.

Раніше ми розбиралися, чому повістки вручають людям з відстрочкою та непридатним. Також сайт Pro Гроші писав, що робити військовому у разі відмови у проходженні ВЛК. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.