Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Екстрадиція ухилянтів з Польщі: ми зʼясували, чи працюватиме це все насправді

За словами адвоката, певні дії можуть суперечити конвенції про захист прав людини й основоположних свобод

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чоловіків можуть повернути з-за кордону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В інтернеті шириться інформація про те, що Польща вже розпочала екстрадувати українських ухилянтів. Саме тому людей почало цікавити, як це загалом буде відбуватися. Однак за словами експерта, все не так просто, як здається на перший погляд.

Про це в коментарі сайту Pro Гроші розповів адвокат Ростислав Кравець.

Я не думаю, що ця інформація відповідає дійсності. Це, скоріше за все, маніпуляція для залякування громадян України. Тобто, вже неодноразово говорили спільноти Євросоюзу, що ніхто нікого екстрадувати в Україну не буде. Можливо таке, що людина просто скоїла кримінальний злочин і її екстрадували, а в нас це намагаються подати, ніби вона була ухилянт чи щось там таке, – говорить експерт.

За словами адвоката, якщо людина не готова брати участь у військових діях, то її ніхто не може екстрадувати. Адже це буде суперечити й польським законам і, відповідно, конвенції про захист прав людини, й основоположних свобод.

Навіть якщо людина перетнула кордон поза межами пунктів пропуску і попросила захист у польського уряду через війну, то її не можуть екстрадувати, адже все залежить лише від конкретного випадку, – говорить експерт.

Кого можуть повернути до України

В польському виданні Rzeczpospolita йдеться про те, що чоловіки, які переїхали на територію Польщі вже після того, коли в країні розпочалась війна, можуть бути екстрадовані до України.

Офіційний Київ вважає за потрібне вимагати від країн Європейського Союзу повернення на батьківщину тих українців, які незаконно перетнули кордон. Своєю чергою голова партії "Слуга Народу" Давид Арахамія заявив, що цілком можливим є те, що правоохоронні органи домагатимуться екстрадиції чоловіків призовного віку, які уникали мобілізації.

Схожу заяву зробив ще один представник правлячої партії Федір Веніславський. За його словами, українська прокуратура має повне право переслідувати за кордоном громадян, які порушили законодавство, але для цього потрібно видати міжнародний ордер на арешт.

Відомо, що після 24 лютого 2022-го року до Польщі в'їхало близько 2,87 мільйона громадян України віком від 18 до 60 років, а виїхало майже 2,8 мільйона українців. Виходить, що "зникло" близько 70 тисяч чоловіків призивного віку.

Якщо вас зацікавила ця інформація, то більше про це читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші вже писав про те, для кого з українців можуть запровадити відстрочку від мобілізації вже найближчим часом. Також ми вам розповідали про те, хто з українських чоловіків може втратити своє право на відстрочку назавжди.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.