Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За що українцям доведеться платити більше вже в листопаді

Ексклюзивно у коментарі сайту Pro Гроші експерти розповіли, що буде з цінами та курсом долара

Колаж: Дар'я Давиденко

Українці можуть почати більше платити за певні продукти

Колаж: Дар'я Давиденко

Будь-які ціноутворення на ринку залежні від кількох факторів. Це і події у світі, ситуація на фронті, ажіотаж громадян тощо. Листопад не став виключенням, а тому українцям варто готуватися до нових цін.

Сайт Pro Гроші розповідає, за що громадянам доведеться платити більше, а де ціни, навпаки, покотяться вниз.

Що чекати від долара в листопаді

Варто памʼятати, що показники курсу долара в Україні напряму залежать від загального обсягу макрофінансової допомоги, яку наразі надають західні партнери.

Наприклад, у 2023 році нашій державі надали 45 мільярдів доларів грошової підтримки. Саме завдяки цьому великому обсягу допомоги Україні вистачить для забезпечення стабільності на валютному ринку.

Отже, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин запевняє, що до кінця року, а отже і в листопаді, ситуація на валютному ринку буде досить спокійною.

"Валютні резерви Національного банку України підтягнулися, і це важливий показник стабільності. Тому, наступного місяця не варто очікувати радикальних змін у курсі долара",говорить експерт.

Скільки коштуватиме бензин в листопаді

У коментарі сайту Pro Гроші аналітик компанії "Нафторинок" розповів, що за останні пʼять днів жовтня в Україні відбувся спад цін лише на деяких заправках. Сировина подешевшала від 20 копійок до однієї гривні.

Саме тому є надія, що таке здешевшання буде і надалі відбуватися загалом по всьому ринку.

"У листопаді треба буде очікувати стабілізацію цін, а можливо навіть і певне здешевлення бензину та дизелю на 2 гривні", – говорить експерт.

За словами Олександра Сіренка, наразі прозір між оптовою та роздрібною ціною досить великий. Саме тому варто очікувати, що заправки й надалі будуть опускати вартість пального. У такий спосіб українські АЗС будуть заманювати до себе покупців.

За які продукти українці платитимуть більше в листопаді

Громадянам варто готуватися до того, що ціна борщового набору буде дорожчати починаючи вже з наступного місяця. Все через те, що сезонний фактор, який стримував ріст цін, завершився.

"Ми вже закінчили збір врожаю і пожинається звичайне життя. Дешеві продукти та овочі щезли. Зараз ми будемо з вами переходити на той сезон, коли на ринку здебільшого будуть саме парникові продукти. Логічно, що вони коштуватимуть набагато дорожче, ніж ті, які ростуть з відкритого ґрунту", – говорить член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Також на здорожчання впливає і процес зберігання продуктів, адже у холодний період часу від дещо ускладнюється. Платити українці до 5%, ніж зараз.

Що буде з цінами на ринку нерухомості

Оглядачка ринку нерухомості Вікторія Берещак запевняє, що протягом листопада ми будемо спостерігати продовження сталого тренду на помірне зростання квадратного метра в комплексах, що мають ліквідні процеси.

Також здорожчання буде в формати житла "Комфорт+" та "Бізнес-клас", однак лише за умови активної будівельної динаміки, яка становить не менше, ніж 6-8% від загальної готовності проєкту.

Йдеться про формати поліфункціональний квартал місто в місті та багатофункціональний квартал з концепцією 15-хвилинного міста в розвинутих районах.

На скільки більше будемо платити

В цих сегментах варто очікувати гривневе зростання близько до 5% в залежності від ступеня готовності та рівня платоспроможного попиту.

Ціни зростатимуть через здорожчання собівартості будівництва. Зокрема, росте ціна будівельних матеріалів, а також вплив має нестача робочих рук, – говорить експертка.

Саме тому на українському ринку нерухомості можна буде помітити поступове зростання, однак воно відбудеться без певних "стрибків".

Раніше ми писали, які важливі події сталися в Україні впродовж останнього тижня. Також ми розповідали, кому з пенсіонерів доплатять до виплат з 1 листопада.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.