Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Очікування довжиною в життя – скільки українцям доведеться складати заповіт

Варто памʼятати, що документ може зробити лише цивільна дієздатна особа від 18 років

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Для оформлення заповіту треба мати певні документи

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Заповіт — справа досить відповідальна та нелегка, адже не кожен може одразу наважитися на його оформлення. Також іноді людей зупиняє брак часу, адже вони вважають, що для цієї справи необхідно щонайменше кілька місяців. Однак чи дійсно це так?

На це питання у коментарі сайту Pro Гроші відповів адвокат Ростислав Кравець.

Наприклад, якщо ви хочете скласти заповіт, то варто памʼятати, що це може зробити цивільна дієздатна особа від 18 років. Законом не допускається його оформлення через представника.

Даний документ особа, яка його складає, повинна підписати самостійно. При собі треба мати:

  • оригінал паспорта громадянина України;
  • реєстраційний номер платника податків.

Заповіт ви можете зробити у будь-якого нотаріуса. Часу це займає рівно стільки, скільки ви будете у спеціаліста – годину чи дві. Якщо підготувати завчасно всі документи, то час можна ще зменшити, адже залишиться лише все підписати, – запевняє експерт.

В заповіті ви можете зазначити майнові права. Тобто, кому ви хочете залишити щось у спадок. За словами адвоката, це може бути все, що завгодно.

Через скільки можна отримати спадок

Що стосується вступу у спадщину, то особі треба подати протягом 6 місяців відповідну заяву. У випадку, якщо ви проживали з людиною, яка померла, то це відбувається автоматично.

Що стосується оформлення таких справ, то все залежить від наявності спадкоємців та майна. Тобто, це може бути оформлено за тиждень фактично після того, як закінчився час на прийняття спадщини (6 місяців). А може тягнутися і роками, якщо є судові справи тощо, – запевняє експерт.

Саме тому говорити у цій справі про певні строки прийняття спадщини вкрай важко, адже кожен випадок досить індивідуальний.

Що буде, якщо не скласти заповіт

Раніше ми вже пояснювали, що про складання заповіту треба подбати завчасно. Розподілу підлягає майно, яке або ж є на момент складання заповіту, або ж належатиме спадкодавцю на момент смерті.

Якщо заповіту немає, то спадщина буде ділитись за законом, згідно з чергою. Зверніть увагу, що спочатку ваше майно отримає прямий спадкоємець, а лише після нього вже всі інші.

Також важливо, що спадок може не отримати людина, яка була у цивільному шлюбі з вами, або доглядала за вами. Тому, якщо ви хочете, аби ця людина отримала від вас певні речі на згадку, то краще заздалегідь її внести в заповіт. Якщо ви цього не зробите, то фактично вона буде безправна.

Детальніше про тему заповіту та спадщини ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші вже писав про те, чим може бути небезпечний фіктивний шлюб. Також ми розповідали, як можна оформити спадщину на квартиру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.