Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи законно всюди вимагати військовий квиток

Законність вимоги всюди надавати військово-облікові документи під питанням, адже її регулює тільки постанова Кабінету Міністрів

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть не надавати військовий квиток під час працевлаштування чи одруження

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні діє постанова Кабміну від 30 грудня 2022 року №1487 "Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів". Вона зобов’язує державні інстанції, лікарні, підприємства, навчальні заклади тощо запитувати інформацію щодо військового обліку.

Наскільки ця вимога є законною, розповів адвокат Роман Сімутін.

Фахівець зауважив, що його клієнти часто звертаються за консультацією і запитують, чи дійсно треба всюди надавати військовий квиток. Наприклад, під час реєстрації шлюбу, працевлаштування, вступу до закладу вищої освіти, перереєстрації адреси тощо. Адже цей обов’язок наклав Кабінет Міністрів своєю постановою.

Втім право надавати чи ні вказану інформацію залишається за військовозобов’язаними, оскільки вимога не регулюється законами напряму. Плюс вона прямо суперечить КонституціїУкраїни, її базовим принципам – свободи вибору праці, навчання, шлюбу, проживання.

"Бо якщо не можуть заборонити прямо, тоді виручає ручний режим Кабміну, який видає постанови та наганяє страх на підприємства й навчальні заклади можливими космічними штрафами та перевірками", – констатував Роман Сімутін.

На практиці ж виходить, що ситуація залежить від форми власності та міри залученості до системи. Наприклад, у державних установ дійсно нема вибору, вони мають чітку керівничу вертикаль і повинні підпорядковуватися вказівкам "зверху". А приватні підприємства часто беруть на себе частину ризиків і "прикривають" працівників.

Тому отримати роботу в держустанові без військового квитка українці не зможуть, хоч це дискримінація. Але всі інші послуги, як реєстрація шлюбу, лікування, зміна прописки, вступ до ЗВО тощо – без проблем. У разі незгоди службовців ви маєте право подати скаргу та законно скористатися належними собі правами.

Штрафи за порушення

Підприємствам, які порушили правила військового обліку, загрожує адміністративна відповідальність, тобто штрафні санкції. Відповідно до статті 210-1 КУпАП можуть накладатися такіштрафи:

  • від 1 700 до 3 400 грн – для фізичних осіб, які відповідають за ведення військового обліку;
  • від 3 400 до 5 100 грн – для посадових осіб.

Повторне порушення за рік карається більшими штрафами, зокрема:

  • від 3 400 до 5 100 грн – для громадян;
  • від 5 100 до 8 500 грн – для посадових осіб.

Отже, окрім керівництва, санкції можуть накласти на працівників підприємства, наприклад, кадровика, бухгалтера й іншу посадову особу, відповідальну за ведення військового обліку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні хочуть запровадити нову підставу для звільнення з військової служби. Також ми повідомляли, на яку службу відправляють обмежено придатних осіб.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.