Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Raiffeisen – спонсор війни, пільги військовим хочуть скасувати – головне про гроші за тиждень

Сайт Pro Гроші розповідає, про найважливіше, що відбулося в українській економіці впродовж тижня, що минає

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Тиждень, що минає, виявився багатим на різні події

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В передостанній тиждень березня 2023 року в Україні сталося багато вельми важливих подій. Наприклад, правоохоронці арештували приховані активи дружини Віктора Медведчука, а Міжнародний валютний фонд погодив нову кредитну програму для України. Але це ще далеко не усі події, які дивували українців наприкінці березня.

Тому сайт Pro Гроші нагадує про найцікавіші події, які відбулися з 20 по 26 березня.

Деякі продукти знову подорожчають

Вже за кілька тижнів в Україні значно "підстрибнуть" ціни на молочну продукцію, м’ясо та курячі яйця. Подорожчання очікується напередодні Великодніх свят.

Тож українцям ліпше заздалегідь запастися продуктами для великоднього столу — м'ясом, яйцями, олією, сметаною, а також ранніми овочами, якими захочеться поласувати.

Штрафи для роботодавців посилять

В Україні вирішилися серйозно взятися за роботодавців, які платять зарплату у конвертах і на чиїх підприємствах працюють офіційно не оформлені працівники.

Так, якщо на фірму завітає перевірка і виявить хоча б одного неоформленого працівника — роботодавця обіцяють штрафувати на суму до 201 тисячі гривень.

Пільги військових скасують

Мова про учасників російсько-української війни, яким після демобілізації держава надає пожиттєві пільги. Виявляється, що у держбюджеті не вистачає грошей на виплату усіх пільг, тому їх хочуть замінити стипендіями.

Як пояснила голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова, стипендії захисникам виплачуватимуть 2-3 роки, а розмір виплат залежатиме від:

  • посади військовослужбовців під час війни;
  • строку служби;
  • кількості виконаних бойових завдань.

Тарифи підвищать

Українці платитимуть більше, зокрема, за воду. В середньому тариф має зрости на 6 гривень за м³ води та 6 гривень за м³ водовідведення. Повний платіж родини, яка використовує 6 м³ на місяць з урахуванням коригування тарифів, становитиме 210 гривень. Це за 6 000 літрів води та 6 000 літрів відведеної каналізації

Виплати субсидій зміняться

Субсидії хочуть перевести на повноцінну монетизацію. Ймовірно, це станеться не у 2023 році, але у майбутньому держава хоче, щоби українці самостійно сплачували рахунки за спожиті послуги, і лише потім отримували на рахунки частину коштів, як компенсацію.

Raiffeisen визнали спонсором війни

Австрійська банківська група Raiffeisen Bank International потрапила у список міжнародних спонсорів війни Росії проти України.

Так, у Нацагентстві з питань запобігання корупції 23 березня заявили, що солдати ЗС РФ користуються вигідними умовами кредитування в Raiffeisen, а ще банк підтримує вторгнення в Україну, називаючи війну "спеціальною військовою операцією".

"Таким чином ми бачимо, що всі дії банківської групи спрямовані на спонсорування тероризму", – зазначили у НАЗК.

Раніше ми розповідали, який податок на землю сплачуватимуть українці у 2023 році. Також ми писали, якими будуть тарифи на світло до кінця квітня 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.