Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податок на город в Україні у 2023 році: кому і скільки доведеться платити державі

Податок запровадили через те, що близько 30% землі перебуває у "сірій оренді", тобто використовуються аграріями неофіційно

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кому з українців доведеться сплачувати податок за город у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 2023 року українців, які володіють або користуються земельними ділянками, зобов'язали сплачувати на користь держави мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Відомо, що податок стосується сільськогосподарської землі та ділянок площею від 50 соток.

Про це йдеться у Законі України "Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень".

Хто сплачуватиме податок на город

Це робитиме власник чи орендодавець земельної ділянки на підставі офіційного договору на використання землі. Першим роком, за який нараховуватиметься податок, став 2022-й.

Загальна сума податку складатиметься з:

  • земельного податку за ділянки, віднесені до с/г угідь;
  • податок на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів від продажу власної с/г продукції.

Розмір податку у 2023 році

Мінімальна сума податку на город становитиме 5% від нормативної оцінки землі. У 2022 році середній показник в Україні складав 1,5 тисячі гривень.

Але якщо сума сплачених податків виявиться меншою за мінімальне податкове зобов’язання, різницю доведеться покрити.

Хто звільняється від сплати податків

  • особи з інвалідністю I та II групи;
  • особи, які виховують трьох і більше дітей молодше 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";
  • особи, визнані законом постраждалими в результаті Чорнобильської катастрофи;
  • на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі при передачі земельних ділянок і земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Податок на автівки

Крім податкового зобов'язання за користування землею громадяни України у 2023 році сплачуватимуть також транспортний податок. Мова про фізичних та юридичних осіб з легковими автомобілями, з року випуску яких минуло не більше п’яти років, а середньоринкова вартість машини становить понад 2 512 500 грн.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожне авто. Обчислення суми податку здійснює відповідний орган за місцем проживання платника податків.

Раніше ми писали, що в Україні можуть з'явитися обмеження на продаж земельних угідь. Також ми писали про новий податок, який можуть запровадити в Україні у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.