Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підвищення тарифів неминуче — скільки платитимуть українці за воду

В основі визначення розміру тарифу та його використання є відповідний процес

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тариф може зрости найближчим часом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Стан водоканалів України на сьогодні критичний через хронічне недофінансування цієї галузі. Щоб вода дійшла від річки до крана споживача, потрібно чимало грошей на весь цикл технологічних процесів. Саме ці витрати закладаються в тариф, який в результаті впливає на суму рахунку за надану послугу. Відповідно, українці можуть вже зовсім скоро почати платити більше.

Про це розповів президент Асоціації "Укрводоканалекологія" Дмитро Новицький, пише ТСН.

Структура тарифу у кожного водоканалу різна. Однак варто памʼятати, що є базові складники — спільні для всіх підприємств. Основні витрати це:

  • оплата рахунків за електроенергію;
  • закупівля пально-мастильних матеріалів;
  • придбання реагентів та обладнання;
  • реалізація інвестиційної програми;
  • виплата заробітної плати.

В основі визначення розміру тарифу та його використання є відповідний процес.

"По-перше, розрахунки тарифу, які робить кожен водоканал самостійно відповідно до вимог законодавства, ретельно перевіряються НКРЕКП. Такі розрахунки зазнають суттєвих змін в бік зменшення окремих складових, і лише тоді питання виноситься на затвердження. По-друге, після встановлення тарифу, порядок його використання також ретельно перевіряється національним регулятором. По-третє, окрема перевірка здійснюється для контролю реалізації інвестиційної програми", – говорить експерт.

В середньому тариф має зрости на 6 гривень за м³ води та 6 гривень за м³ водовідведення.

Наприклад, для родини, яка споживає 6 м³ на місяць, платіж зросте на 72 гривень на місяць за дві послуги:

  • холодне водопостачання;
  • відведення холодної й гарячої води.

Отже, повний платіж родини, яка використовує 6 м³ на місяць з урахуванням коригування тарифів, становитиме 210 гривень. Це за 6 000 літрів води та 6 000 літрів відведеної каналізації.

Виходить, тарифи на послуги з водопостачання та водовідведення в Україні можуть здорожчати вже найближчим часом, а саме:

  • з 1 квітня – на 12,3% (у середньому);
  • з 1 липня – на 14,1%.

Однак це станеться лише після того, як відповідне рішення буде ухвалене НКРЕКП.

Яку комунальну послугу українцям можна не оплачувати

Раніше ми вже писали, що українці щомісяця отримують дві платіжки за газ – за використання (за лічильником) та за доставлення палива. Остання послуга є обов'язковою для оплати, але є деякі винятки.

Ви можете ігнорувати платіжку за доставлення газу, якщо у вас офіційне від'єднання споживача від газопостачання. Та через повномасштабну війну Нацкомісія затвердила ще деякі приводи для несплати послуги. Детальніше читайте тут.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що робити споживачам, які дізналися про борг перед Нафтогазом. Також ми писали, чому українці отримують платіжки за комуналку, хоча їхнє житло зруйноване.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.