Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі військові можуть втратити пільги після демобілізації – кого торкнеться

У Верховній Раді пропонують замінити пільги для військовослужбовців після демобілізації, які наразі виплачуються пожиттєво

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військовим хочуть випдачувати стипендії, а не пільги після демобілізації

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Учасникам російсько-української війни після демобілізації держава впродовж 2-3 років повинна виплачувати грошові стипендії. Натомість довічні пільги потрібно скасувати через брак коштів у бюджеті.

Про це заявила голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

"Існує велика проблема з пожиттєвими пільгами учасників бойових дій, які у свій час передбачили політики в чинному законодавстві без урахування спроможності державного бюджету. Низка цих пільг не працює. Навіть у мирний час таку кількість пільг бюджет держави компенсувати не може", – пояснила вона.

На думку Третьякової, сама система підтримки ветеранів, яка передбачає використання коштів з держбюджету, має бути змінена.

"Концепція пропонує існуючі в законодавстві пільги для учасників бойових дій перевести у дво-трирічну грошову стипендію чи доплату до основного доходу. Пільги, які не працюють, потрібно замінити на те, що дійсно потрібно громадянам після демобілізації", — пояснила Галина Третьякова.

Розмір грошових виплат, згідно з запропонованою схемою, залежатиме від:

  • посади військовослужбовців під час війни;
  • строку служби;
  • кількості виконаних бойових завдань.

На думку Галини Третьякової, двох-трьох років державної підтримки вистачить, щоби надалі учасник війни продовжував свій життєвий шлях повністю самостійно.

Також пропонується, щоби після демобілізації учасникам бойових дій надавалася оплачувана з боку держави відпустка на 2-3 місяці. Розмір виплати буде на рівні середнього розміру грошового забезпечення під час служби.

"За оптимістичним сценарієм, через ці два-три місяці державної підтримки та тісної взаємодії з ветеранською патронатною службою у демобілізованого військовослужбовця з'явиться робоче місце, дохід, стипендія від держави до основного доходу, медичний захист, житло, отримана додаткова або часткова кваліфікація", – підсумувала Третьякова.

Скільки служать в армії під час війни

Через запроваджений з лютого 2022 року воєнний стан в Україні, частина військових служить 11 місяців та більше. Однак є й обмежені терміни.

Так, строки військової служби встановлені статтею 23 закону "Про військовий обов’язок та військову службу", але демобілізуватися можливо на підставах, вказаних в статті 26 або у разі наказу Президента про демобілізацію або скасування воєнного стану.

У 2023 році військові служать:

  • до 12 місяців ― особи, які на час призову на строкову військову службу мають ступінь вищої освіти магістра;
  • до 18 місяців ― солдати й матроси, сержанти й старшини, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях;
  • контрактники ЗСУ служать до трьох років рядовими, від трьох до п’яти ― сержантами й старшинами. Від 24 до 60 місяців ― громадяни, яким первинне військове звання присвоєно після проходження повного курсу військового вишколу за програмою підготовки офіцерів запасу або в порядку атестування осіб до присвоєння первинних військових звань офіцерського складу запасу;
  • 12 ― 60 місяців ― інші громадяни.

Раніше ми розповідали, чи планується в Україні демобілізація військових, які прослужили в армії рік. Ще ми пояснювали, хто з українців зможе отримати право на звільнення зі служби під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.