Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців попередили про нові ціни у супермаркетах – що подорожчає найближчим часом

З'ясувалось, які продукти значно подорожчають напередодні Великодня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які продукти подорожчають на Великдень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Найближчим часом в Україні очікується значне подорожчання молочної продукції, м’яса та курячих яєць – ціни "підстрибнуть" перед святкуванням Великодня.

Про це йдеться у програмі Сніданок з 1+1.

Коли святкуватимемо Великдень

Як відомо, у 2023 році Великдень припадає на 9 (у християн західного обряду) й 16 квітня (у християн східного обряду).

Які продукти варто закупити

Експерти радять громадянам дещо заздалегідь запастися продуктами для великоднього столу — м'ясом, яйцями, олією, сметаною, а також ранніми овочами, якими захочеться поласувати.

Водночас економісти прогнозують, що цієї весни популярні продукти для святкового столу не подорожчають на 50 чи 100 відсотків, як було у 2021 та 2022 роках. Причина — бойові дії на території України, які й так "підняли" ціни до максимуму.

"Безперечно, я думаю, що в усіх виробників продовольства буде бажання підняти ціни. Але ніхто сьогодні не платитиме 150 грн за десяток яєць або 200 грн/кг помідорів. Тому що немає таких грошей у людей", — зазначає економіст Олег Пензин.

За його словами, популярні у "великодній сезон" продукти піднімуться в ціні в середньому на 10−15%.

Чому вартість продуктів зростає під час війни

Раніше завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало розповіла про фактори, пов'язані з війною, через які продукти в Україні дорожчають. Серед них:

  • підвищений попит на продукти першої необхідності та тривалого зберігання;
  • порушення логістичних ланцюгів і взаємозв'язків між учасниками ринку та відсутність реальних можливостей налагодження логістики;
  • подорожчання пального та ріст цін на енергоносії;
  • девальвація нацвалюти та стрімке зростання курсу долара та євро;
  • втрата поголів'я і виробництва;
  • відсутність або подорожчання кормів і підвищення вартості ветеринарних препаратів.

Додатково почав сприяти зростанню цін російський енергетичний терор, що триває з 10 жовтня 2022 року.

Що з інфляцією

За інформацією Національного банку, темпи споживчої інфляції в Україні у січні 2023 року сповільнилися до 26% у річному вимірі.

Зазначається, що зниження загальної інфляції розпочалося раніше, ніж очікував НБУ в січні, "зокрема завдяки кращій ситуації в енергетиці та теплій зимі".

Втім, фундаментальний інфляційний тиск, виражений зростанням базового ІСЦ, залишався високим, зокрема через подальше відображення більших витрат бізнесу, у тому числі через дефіцит електроенергії, вважають в НБУ.

Раніше ми повідомляли, як вже подорожчали продукти й до чого далі готуватися українцям. Крім того, сайт Pro Гроші писав про те, як заробляли українці, попри війну у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.