Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Правила виплати субсидій знову зміняться: чого чекати українцям

На тлі війни та нестабільного економічного становища влада роздумує над впровадженням нових правил для виплати субсидій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як можуть змінитися правила виплати субсидій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть запровадити новий механізм виплат субсидій громадянам. Мова, зокрема, про переведення субсидій на повноцінну монетизацію. Це означає, що українці будуть самостійно сплачувати рахунки за спожиті послуги, а потім держава компенсуватиме частину коштів на рахунки. А ще влада хоче включити субсидії в загальну діджиталізацію України.

Про це розповів заступник очільника Офісу президента Ростислав Шурма.

"Розглядається можливість повноцінної монетизації субсидій, коли люди сплачують справедливу ціну, але держава виплачує. Зрештою, це рішення держави допомагати громадянам, які не можуть платити справедливу ціну, але це не автоматично дешева ціна для всіх", – зазначив він.

Ростислав Шурма пояснив, що завдяки сучасним IT-технологіям можна отримати велику кількість адресних, цільових рішень через прямі адресні субсидії громадянам, які цього потребують.

"За кілька місяців з'явиться рішення, але основні моменти повинні бути такими: пересічні громадяни, які потребують допомоги, не повинні постраждати, держава повинна адресно їм допомагати", – підкреслив заступник очільника Офісу президента.

Він додав, що громадяни мають сплачувати справедливі тарифи, а отже компанії мають встановлювати відповідні ціни за свої послуги. Таким чином, на думку Ростислава Шурми, в Україні з'явиться стимул для нарощування виробництва електроенергії, видобутку газу та нафти.

Що змінилося у виплатах субсидій у 2023 році

З 1 лютого українців, які отримують субсидії, зобов'язали знімати гроші з рахунків та самостійно сплачувати за спожиті комунальні послуги.

Як пояснила заступниця керівника ГУ Пенсійного фонду в Житомирській області Світлана Антонюк, раніше пільгову оплату за водо-, теплокористування, електроенергію та інші житлово-комунальні послуги розподіляли відділення Ощадбанку та Укрпошти. Але з 2023 року таку можливість скасували.

Натомість пенсіонери, за бажанням, можуть отримувати субсидію через відділення Укрпошти у день виплати пенсії. Натомість українцям непенсійного віку треба визначатись, як вони хочуть отримувати субсидії:

  • або відкрити рахунок у банківській установі, і ці гроші будуть надходити туди;
  • або продовжувати отримувати житлові субсидії у відділеннях Укрпошти.

Раніше ми пояснювали, яка помилка може завадити українцям отримати субсидію. Також ми розповідали, чи отримають субсидію українці з двома квартирами.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.