Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Український бізнес стикнувся з новими викликами: яким галузям буде найскладніше

Згідно з результатами опитування, тепер індекс очікування бізнесу нижчий за нейтральний рівень

Фото: pexels

Перспективи бізнесу не зовсім позитивні

Фото: pexels

Кількома місяцями раніше український бізнес почав більш позитивно відгукуватися про подальші перспективи. Однак зараз ситуація дещо інакша й підприємці зустрілися з новим викликом. Та подолати його буде не так легко.

Про це пише НБУ.

Прогнози бізнесу вже не такі позитивні

Упродовж жовтня Національний банк провів опитування 505 підприємств стосовно очікувань ділової активності. Результати вже не такі втішні, якими були у попередні місяці.

Тепер індекс очікування бізнесу нижчий за нейтральний рівень. Найбільша проблема – великий дефіцит кваліфікованих кадрів.

Окрім того, бізнес скаржиться на:

  • безпекові ризики;

  • руйнування потужностей;

  • логістичні обмеження (найбільше стосується експортерів);

  • зниження інвестиційного попиту;

  • зростання цін на пальне.

Найскладніша ситуація у будівельних підприємствах. Це було прогнозовано, адже минає активний сезон. Промислові підприємства не надто змінили свої оцінки та не очікують особливих змін у динаміці.

Однак найбільш позитивний сценарій у підприємств торгівлі, але і вони відчувають на собі брак кадрів. Що стосується замовлень, то їх кількість може зменшитися, але зимові свята повинні скоригувати ситуацію.

Як уникнути економічної кризи після війни

Раніше ми вже розповідали про те, що після перемоги у війні нашу країну очікують нові економічні виклики. Голова Національного банку України Андрій Пишний наголосив на важливості заздалегідь підготуватися до цього. Це необхідно для того, аби уникнути економічної кризи. Він вказав, що ефективне використання ресурсів для відновлення країни стане пріоритетом.

Пишний розповів про необхідність макроекономічної та фінансової стабільності після перемоги, застерігаючи від можливих економічних криз. Він підкреслив, що уряд та НБУ спільно працюють над забезпеченням стабільних макроекономічних умов та визначив вісім ключових напрямків відновлення, включаючи безпеку, європейську інтеграцію, мігрантів, страхування ризиків, кредитування, цифрову трансформацію та регіональну політику.

За словами спікера, підготовка до відновлення має розпочатися негайно, зокрема робота з глобальними експертами для підтримки цього процесу.

Якщо вас зацікавила ця тема, то більше інформації ви знайдете в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші вже повідомляв вам про те, як почати бізнес без великого капіталу. Також ми писали, чому для економіки України важливі індустріальні парки.

Ще ми розповідали вже, що треба знати про інвестування початківцям. Дізнавайтеся й про найпопулярніші способи отримання пасивного доходу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.