Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як стати ФОПом у 2024 році: повний гід по реєстрації

Після кількох кроків ви зможете без проблем стати легальним підприємцем

Фото: pexels

В Україні можна відкрити ФОП

Фото: pexels

Чимало українців вирішили відкрити свою справу. Однак для цього також варто зареєструвати свій ФОП, аби офіційно працювати й надалі. Зробити це можна у кілька способів.

Про це пише сайт Факти ICTV.

Як відкрити ФОП в Україні у 2024 році

Якщо ви хочете зробити це офлайн, то можна звернутись до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем проживання. Вам треба мати:

  • паспорт;
  • індивідуальний податковий номер (РНОКПП (ІПН));
  • заява на реєстрацію ФОП (можна заповнити на місці);
  • заява про перехід на спрощену систему оподаткування (за необхідності).

Ваша заява може розглядатися протягом доби, а потім ви вже отримаєте виписку з Єдиного державного реєстру.Також вона буде доступна на порталі "Дія".

Окрім ЦНАПу, для реєстрації ФОП можна звернутися до акредитованого державного реєстратора – процедура та пакет документів аналогічні.

На що звернути увагу при реєстрації ФОПу

Важливо, що стати підприємцями можуть лише ті, кому виповнилось 16 років. Зробити це можна за місцем прописки чи за офіційно зареєстрованим місцем проживання. Якщо ви ВПО, то вам буде достатньо лише попередньо отримати документ про тимчасову реєстрацію у Державній міграційній службі України.

Також для відкриття ФОП необхідно:

  • Обрати КВЕД. Він повинен характеризувати головний напрям бізнесу. Саме за ним ФОП буде отримувати найбільший дохід. КВЕД можна обрати із наявних у списку.

Якщо документи подаються на папері, то основний КВЕД буде тим, що зазначений першим у списку. Податкове законодавство дозволяє займатися бізнесом у різних сферах одночасно, тому кількість КВЕД, які можна зареєструвати, не має обмежень.

  • Обрати групу для ФОП. Це може бути загальна система, яку використовують підприємства з великою кількістю найманих працівників. Тоді розмір податку визначається відсотком від суми чистого прибутку за місяць. Також є спрощена система, що підходить для невеликих підприємств.
  • Відкрити рахунок для ФОП. Це можна зробити в будь-якому відділенні банку. Видаткові операції за рахунком можуть розпочатися лише після того, як банк отримає повідомлення від органу контролю про взяття рахунку на облік.
  • Отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП). Він треба у тому випадку, якщо ви хочете зареєструвати ФОП онлайн. Також завдяки цьому підпису ви зможете розв’язувати питання пов’язані з електронною комерцією, а саме:
  • підписувати електронні документи;
  • подавати податкову звітність в електронній формі;
  • реєструвати ПРРО.

Після цих кроків ви зможете без проблем створити ФОП в Україні.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що робити підприємцю після закриття ФОП. Також ми повідомляли про штрафи для ФОП 2 групи у 2024 році та розповідали, за що можуть покарати підприємців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.