Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кому з ФОПів треба сплачувати єдиний податок та які ставки у 2024 році

Розповідаємо, що повинні знати фізичні особи-підприємці про нарахування і сплату цього податкового зобов’язання

Фото: Pexels

Розмір єдиного податку у 2024 році

Фото: Pexels

Єдиний податок (ЄП) є основним для ФОПів на спрощеній системі оподаткування. Його сплачують суб’єкти господарської діяльності, які відповідають визначеним законом критеріям. Раніше ЄП поєднував кілька відрахувань, а тепер надходить лише в місцеві бюджети.

Хто повинен платити єдиний податок і які ставки у 2024 році, розповіли фахівці Taxer.

Кому не уникнути єдиного податку


Фізичні особи-підприємці на спрощеній системи повинні регулярно поповнювати бюджет України сумами єдиного податку. Первісно його передбачали збірним, він поєднував відрахування до місцевої податкової казни, Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування. Але зараз ЄП сплачується тільки в місцеві бюджети.

До речі, колись для ФОПів існували фіксовані ставки у розмірі від 20 до 200 грн. Суми залежали від видів діяльності, а юридичні особи відраховували 6% та 10% від прибутку за звітний період (платники і неплатники ПДВ). Після зарахування податкова інспекція розділяла кошти в таких пропорціях:

  • 43% в місцевий бюджет;
  • 42% у Пенсійний фонд;
  • 15% у Фонд соціального страхування.

Згодом стало зрозуміло, що відсоток навіть від максимальної суми єдиного податку (200 грн) не досягає до обов’язкових відрахувань у Пенсійний фонд. Тому з’явився чинний закон про єдиний соціальний внесок, а з 1 січня 2012 року ЄП перестав бути фіксованим.

Ставки єдиного податку у 2024 році


Вони відрізняються залежно від групи спрощеної системи оподаткування. Підприємці 1 групи повинні сплачувати 10% від прожиткового мінімуму, ФОПи 2 групи – 20% від мінімальної заробітної плати. Причому ці показники беруть станом на 1 січня, навіть якщо протягом календарного року вони змінилися.

Тож у 2024 році платники єдиного податку нараховують щомісяця:

  • 1 група – 302,80 грн;
  • 2 група – 1 420 грн.

Що стосується фізичних осіб-підприємців 3 групи, то вони вираховують 5% від доходу за звітній період. Тобто повинні сплачувати фіксовану ставку, а розмір залежить від отриманого за квартал прибутку від діяльності.

Терміни чітко встановлені законом. ФОПи 1 та 2 груп здійснюють податковий обов’язок авансом до 20-го числа поточного місяця. Хоча допускається нарахування єдиного податку авансом за весь звітній період. А представники 3 групи поповнюють місцеві бюджети раз на квартал, протягом 10 днів після крайнього терміну подання декларації.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що робити підприємцю після закриття ФОП. Також ми повідомляли про штрафи для ФОП 2 групи у 2024 році та розповідали, за що можуть покарати підприємців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.