Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бізнес не для слабких: чому українці масово відкривають кав'ярні та хто зможе вижити

Власник кав'ярні розповів про свій шлях відкриття закладу в Дніпрі та пояснив, чому не варто боятися конкуренції на ринку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кавова конкуренція може збити з ніг новачка на ринку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кавовий бізнес в Україні розвивається зі швидкістю світла. В різних регіонах дедалі частіше відкриваються нові кав'ярні, інколи навіть поруч одна з одною. Відповідно у населення часто виникають питання щодо прибутковості цього бізнесу. Люди цікавляться тим, чому підприємці масово відкривають кав'ярні на кожному кроці, чи приносить це великі прибутки, а найголовніше, скільки потрібно витратити на початку.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася з власником кав'ярні у Дніпрі Андрієм та дізналася, скільки зараз коштує відкрити свій заклад та чи задоволений він прибутком.

Розповідь ведеться від першої особи.

Масовий бум на кавовий бізнес


Зараз є дуже велика кількість кав'ярень в Україні, підприємці масово відкривають такі заклади, адже думають, що цей бізнес одразу почне приносити прибуток. Але не так все легко, як здається на перший погляд.

Добре, якщо зараз не говорити про витрати, потрібно ще знайти постачальників, укласти з ними договори, бути впевненим в якості продукції тощо. Тобто, дуже багато роботи, яку потрібно зробити, окрім того, як відкрити двері у свій заклад.

Багато людей, які відкрили кав'ярню, а через кілька місяців вже виїхали з приміщення, не розуміють, чому так сталося, адже був гарний інтер'єр та непогана кава. Але часто цього недостатньо, потрібно розуміти усю відповідальність, яка лягає на плечі власника, як тільки відкриваються двері закладу.

Тому виживають на ринку далеко не всі підприємці, які заходять з кавовим бізнесом, треба ще постаратися втриматися на плаву, адже шалена конкуренція збиває з ніг щодня, і щодня потрібно вставати та продовжувати робити ще більше та ще якісніше.

Відкриваючи кав'ярню, потрібно бути готовим до великої конкуренції


Коли я наважився відкрити кав'ярню, конкуренція була шалена — знайти ідеальне місце, де люди ходитимуть саме до цього закладу, було майже нереально, адже всюди вже знаходилися або повноцінні кав'ярні, або заклади "to go".

Кавовий бізнес замарив мій розум майже 10 років тому, коли я вперше став за бар та зварив свою першу чашку кави. Відчуття мене переповнювали, мені хотілося знати про каву все і навіть більше, аби дарувати гостям кавову насолоду. Коли вже я наповнив свої знання, мені стало цікаво про сам бізнес, як все це влаштовано.

Я почав потроху розбиратися в усіх буденних питаннях ведення бізнесу, і начебто все було зрозуміло, але мені не давало спокою єдине питання: "Як боротися з конкуренцією?". Після того, як я довго думав, якою має бути ідеальна кав'ярня, аби "втопити" конкурентів, я зрозумів, що вони будуть завжди, й це має працювати у зворотному напрямку, це має бути стимулом для власного розвитку.

Дійсно, зараз на кожному кроці є кав'ярня, яка може забрати твоїх гостей, наприклад, привабити знижками на десерти або каву, запропонувати якісь подарункові смаколики тощо. У такому випадку потрібно насамперед ставити собі питання: "Що я роблю не так, адже від мене йдуть гості?". Я вже сам через це пройшов і скажу, що це було дуже непросто.

Кавовий бізнес потребує досить великих вкладень


Якщо ви хочете отримати в результаті хорошу кав'ярню з якісним обладнанням та товаром, потрібно бути готовим витратити досить велику суму грошей. Але все це індивідуально, я знаю людину, яка змогла відкрити невелику кав'ярню до 100 000 гривень, але у мене не вийшло вкластися в таку суму.

Я хотів зробити все максимально якісно, тому не розглядав варіант оренди обладнання. Витрати пішли на купівлю кавомашини, кавомолки, холодильного обладнання тощо. Єдине, що я орендую, так це приміщення.

Якщо говорити про вартість цього обладнання, то кавомашину я придбав за 70 000 гривень, кавомолка обійшлася мені у 25 000 гривень, ціна холодильного обладнання становила близько 50 000 гривень.

І це лише базові якісь речі, без яких не функціонуватиме кав'ярня, а якщо порахувати ремонт, меблі, закупівлі кави та десертів, інші якісь речі, то загалом сума виходить досить велика. Мені потрібно було для повного старту близько 400 000 гривень.

Так, це дуже багато, і деякі підприємці кажуть, що я міг би скоротити ці витрати в кілька разів, міг би зекономити на обладнанні, зекономити на меблях тощо. Але я так довго виносив у своїй голові ідею цього бізнесу, що я одразу хотів зробити все ідеально та якісно, тому був готовий до таких витрат.

Прибуток власники створюють самостійно


Коли я кажу таку фразу, я маю на увазі те, що важливо продавати людям якісний продукт. Якщо у мене високоякісна кава, то й десерти мають цьому відповідати. Тобто, не повинно бути такого, що від напою людина буде в захваті, а десерт викине десь по дорозі, бо його неможливо їсти.

Так, в закупівлі десерти й кава виходять дорого, відповідно й ціна на них досить висока, але, якщо гість отримає задоволення від свого замовлення, то йому не буде шкода тих 120 гривень, які він витратив. Також важливо надавати людині вибір, розбавляти асортимент якимись цікавими позиціями тощо.

Але це якщо ми говоримо просто про прибуток від купленого товару. Якщо зануритися глибше, то можна зрозуміти, що й витрат цей бізнес вимагає чимало. Наприклад, оплатити оренду приміщення, комунальні послуги, зарплатні витрати, товар. Важко назвати конкретний чистий прибуток, адже щомісяця він різний, це може бути як 20 000 гривень, так і 50 000 гривень.

Якщо немає впевненості в якості закладу, то краще почекати та збільшити ресурси


У мене часто питають щодо відкриття кав'ярень, наприклад, на чому можна зекономити, щоб вкластися в певну суму грошей. Потрібно розуміти, чим гіршою буде якість вашого закладу, тим менше буде у вас гостей, адже вони шукатимуть ту якість в інших кав'ярнях.

Не потрібно відкривати кав'ярню, аби просто відкрити, оскільки зараз в Україні кавовий бум, заклад, який буде відкрито таким чином, не виживе на ринку. Потрібно вкласти туди максимум зусиль та грошей, аби отримувати очікуваний прибуток, та намагатися стати кращими у своїй ніші.

Раніше ми розповідали, скільки заробляє майстер манікюру в Україні. Також ми писали, як працюють офіціанти у сфері обслуговування. Більше про роботу в різних професіях читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.